Officieel: vaccinatiepas binnenkort verplicht in Marokko voor toegang tot openbare plekken

marokko
28
5 sep 14:40
In Marokko is een vaccinatiepas binnenkort noodzakelijk voor toegang tot horeca, sportclubs, hammams, theaters, openbaar vervoer en grote winkelcentra.

Dat meldt het Marokkaanse Ministerie van Volksgezondheid in een reclamespotje dat momenteel wordt verspreid op sociale netwerken en de radio. Het is echter niet duidelijk wanneer de maatregel in zal treden.

"Het vaccinatiepaspoort, een essentieel document voor een normaal leven", wordt verklaard in de nieuwe bewustwordingscampagne van het zorgministerie. Het is de allereerste officiële aankondiging van een veralgemening van het omstreden vaccinatiepaspoort.

Het vaccinatiepaspoort wordt reeds gebruikt in Marokko en is momenteel verplicht voor reizen tussen steden. Nu de vaccinatiegraad langzaam stijgt zal de 'vaccinatieplicht' binnenkort ook worden opgelegd aan iedereen die de horeca of andere drukke openbare plekken wenst te bezoeken.

Coronagezondheidspas
Het Marokkaanse vaccinatiepaspoort wordt enkel verstrekt aan personen die al minimaal 14 dagen volledig zijn ingeënt tegen het coronavirus. Daarmee verschilt het document met de coronagezondheidspas die in veel Europese landen wordt gebruikt en dient als vaccinatiecertificaat, testcertificaat òf herstelcertificaat.

De coronagezondheidspas wordt momenteel nog niet gebruikt in Marokko. Wel is het zorgministerie al geruime tijd bezig deze uit te rollen en te integreren in de Liqahcorona-website.

Het platform werd in de beginfase van de vaccinatiecampagne gebruikt om een prikafspraak te maken maar wordt momenteel voornamelijk gebruikt voor het downloaden van het vaccinatiepaspoort. De bedoeling is dat het platform binnenkort kan worden ingezet om testresultaten in te zien en certificaten (coronagezondheidspas) te downloaden. Dat geldt ook voor het herstelbewijs.

Marokkanen kunnen de coronagezondheidspas straks gebruiken voor reizen naar het buitenland, daarvoor moet deze echter nog wel worden goedgekeurd door de Europese Unie (EU). Frankrijk heeft al een systeem ontwikkeld om een ​​buitenlands vaccinatiepaspoort om te zetten in een Franse coronagezondheidspas. Het systeem is specifiek opgezet voor reizigers van buiten de EU.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
coronavirus
vaccinatiepaspoort
coronagezondheidspas
coronamaatregelen
horeca
openbaar vervoer
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi