6 Palestijnse vrijheidsstrijders ontsnappen via tunnel uit zwaar bewaakte gevangenis Israël

buitenland
15
6 sep '21
In Israël zijn zes Palestijnen ontsnapt uit een zwaar bewaakte gevangenis in het noorden van Israël.

De zes, onder wie een belangrijk lid van de gewapende vleugel van de Palestijnse verzetsbeweging Fatah, ontsnapten via een tunnel onder een gootsteen. De andere vijf behoorden tot de verzetsbeweging Islamitische Jihad.

De ontsnapping uit de Gilboa-gevangenis gebeurde omstreeks 3 uur 's nachts via een tunnel die onder een gootsteen werd gegraven. In die gevangenis zitten honderden Palestijnen gevangen.

De Israëlische politie zette daarop een enorme klopjacht op poten. Het bezettingsleger werd ingeschakeld en zette helikopters in om de buurt uit te kammen. Ook stonden troepen gereed om zo nodig in te grijpen op de Westelijke Jordaanoever, het door Israël bezette Palestijnse gebied.

De Israëlische autoriteiten hebben de identiteit van de ontsnapte Palestijnen niet bekendgemaakt, maar een Palestijnse gevangenenorganisatie heeft dat wel gedaan. Onder de ontsnapten is Zakaria al-Zoubeidi, die tot 2017 het hoofd was van de de gewapende vleugel van Fatah, onder president Mahmoud Abbas.

De Israëlische premier Naftali Bennett beschreef de ontsnapping als "een zeer ernstig incident". De Islamitische Jihad, een van de belangrijkste Palestijnse gewapende bewegingen, spreekt dan weer van "een heroïsche daad".

© MAROKKO.NL 2021
palestina
israel
gevangenen
ontsnapping
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?