Benkirane: El Othmani moet voorzittersfunctie neerleggen

marokko
0
9 sep '21
Regeringsleider Saad Eddine El Othmani moet zijn positie als voorzitter van de Partij van Authenticiteit en Moderniteit (PAM) neerleggen.

Dat zei de voormalige premier Abdelilah Benkirane als reactie op de historische verkiezingsnederlaag van de PJD.

De regeringspartij van premier El Othmani is tijdens de verkiezingen flink afgestraft en moet het doen met slechts 13 zetels, aanzienlijk minder dan de 125 zetels die de partij aan de verkiezingen in 2016 overhield.

"Als lid van de Nationale Raad van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling, en als voormalig secretaris-generaal van dezelfde partij, en na kennis te hebben genomen van de pijnlijke nederlaag bij de verkiezingen (...) beschouw ik het in deze moeilijke omstandigheden absoluut noodzakelijk dat de secretaris-generaal [El Othmani] zijn verantwoordelijkheid neemt en de leiding van de partij verlaat", meldt Benkirane in een handgeschreven memo op zijn Facebook-pagina.

Monsterzege RNI
De liberalen van de Nationale Vereniging van Onafhankelijken (RNI) wonnen de verkiezingen en komen uit op 102 zetels. De partij wordt geleid door de rijke zakenman Aziz Akhannouch, die naar verluidt nauwe banden heeft met het Marokkaanse koningshuis.

Op de tweede plaats staat de Partij van Authenticiteit en Moderniteit (PAM) met 87 zetels, gevolgd door de centrumrechtse islamitische Istiqlal Partij die eindigt met 81 zetels.

De opkomst bij de verkiezingen was met 50,18 procent (8,78 miljoen stemmen) hoger dan in 2016 toen 43 procent (8,3 miljoen stemmen) van de kiesgerechtigden kwam stemmen.

De definitieve zetelverdeling is als volgt: RNI (102), PAM (87), Istiqlal (81), USFP (34), MP (28), PPS (22), UC (18), PJD (13), MDS (5), FFD (3), FGD (1) en PSU (1).

© MAROKKO.NL 2021
marokko
verkiezingen
pjd
saad eddine el othmani
abdelilah benkirane
voorzitter
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi