Eerste Belgen hebben derde coronaprik al gekregen

buitenland
0
9 sep 18:02
België begint volgende week officieel met het voor een derde maal inenten van kwetsbare mensen tegen het coronavirus.

Maar een aantal Belgen heeft die derde prik de afgelopen dagen al gekregen.

België besloot vorige maand dat voor mensen met een verminderde weerstand, bijvoorbeeld hiv-patiënten of kankerpatiënten met chemotherapie, een extra vaccinatie verstandig is. De eerste uitnodigingen voor deze groep van 350.000 tot 400.000 mensen worden vanaf maandag verstuurd.

Een aantal Walen is echter al voor een derde keer, of na een Janssen-prik voor een tweede keer, ingeënt. Artsen grepen de afgelopen twee weken de gelegenheid aan als patiënten die voor de extra dosis in aanmerking kwamen toch al langskwamen in hun spreekkamer en boden hun meteen de prik aan.

Pragmatische aanpak
Het gaat niet om grote aantallen, schat de werkgroep in die de Belgische vaccinatiecampagne coördineert. Of artsen ook in Vlaanderen en Brussel vast zijn begonnen kan een woordvoerder niet overzien.

De werkgroep kan goed leven met de "pragmatische aanpak" van de artsen. "Als daardoor mensen eerder beschermd zijn, is dat prima."

Voor de extra vaccinatie worden Pfizer- en Moderna-vaccins gebruikt. Eerst komen ouderen aan de beurt, daarna jongeren. De vaccinatiewerkgroep wil niet spreken van een zogenaamde booster, een vaccindosis die de weerstand weer even wakker schudt. Voor deze kwetsbare groep zijn drie doses nodig voor een basisvaccinatie, stelt zij. Een booster kan daarop volgen.

Over boosters woedt een verhit debat. Ze mogen in de EU nog niet worden gebruikt voor de hele bevolking. Critici wijzen er ook op dat veel armere landen nog maar nauwelijks zijn begonnen met inenten en zij ieder vaccin kunnen gebruiken.

© ANP 2021
belgië
vaccinbooster
coronavirus
vaccinatiecampagne
pfizer
europese unie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi