Tientallen aanslagen verijdeld in Verenigd Koninkrijk, zegt MI5

buitenland
0
10 sep '21
De Britse autoriteiten zeggen in de afgelopen vier jaar tientallen aanslagen te hebben verijdeld.

Het ging om zeker 31 complotten die in een "vergevorderd stadium" waren, zegt topman Ken McCallum van veiligheidsdienst MI5 in de aanloop naar de herdenking van de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten.

Het ging volgens de veiligheidschef om "dreigingen uit islamitische hoek", maar ook rechts-extremisten plannen in toenemende mate aanslagen.

Hij benadrukte bij de BBC dat extremisten ook tijdens de coronacrisis niet hebben stilgezeten. "Zelfs tijdens de pandemie van de afgelopen twee jaar hebben we zes complotten moeten verstoren die in een vergevorderd stadium waren."

McCallum zegt dat veiligheidsdiensten zich moeten voorbereiden op een groeiend risico op terrorisme. Volgens de MI5-topman is er geen twijfel dat de huidige situatie in Afghanistan extremisten zal motiveren om nieuwe aanvallen te plannen.

Daarnaast bestaat volgens de veiligheidschef de kans dat terroristen Afghanistan weer gaan gebruiken als thuisbasis. Al-Qaeda-leider Osama Bin Laden, die naar verluidt verantwoordelijk was voor de aanslagen bijna twintig jaar geleden in de Verenigde Staten, hield zich lange tijd schuil in Afghanistan.

De veiligheidsdiensten konden de afgelopen jaren niet alle aanslagen tegenhouden. Zo vielen in 2017 22 doden toen een extremist zich opblies na een concert van Ariana Grande in Manchester.

In datzelfde jaar kwamen acht mensen om het leven toen extremisten bewust voetgangers aanreden op de London Bridge in de hoofdstad en daarna mensen begonnen neer te steken.

© ANP 2021
verenigd koninkrijk
mi5
extreemrechts
osama bin laden
ariana grande
manchester
londen
afghanistan
geheime dienst
verenigde staten
terrorisme
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?