Atlete Sifan Hassan is wereldrecord op 5 kilometer kwijt

marokko
0
12 sep 14:06
Atlete Sifan Hassan is haar wereldrecord op de 5 kilometer op de weg kwijt.

De Ethiopische Senbere Teferi legde in de Duitse stad Herzogenaurach de race af in 14 minuten en 29 seconden. Teferi dook daarmee 15 seconden onder het wereldrecord dat Hassan begin 2019 had gelopen in Monte Carlo (14. 44).

De 26-jarige Teferi veroverde bij de WK van 2015 zilver op de 5000 meter op de baan. In de wegwedstrijd in Herzogenaurach nam ze al na de eerste kilometer afstand van haar concurrentes. De Ethiopische voerde het tempo op en soleerde naar de winst, in de beste tijd ooit gelopen in een race met alleen vrouwen op deze afstand.

"Ik ben zo blij. Na de Olympische Spelen wist ik dat ik er klaar voor was om voor dit wereldrecord te gaan", zei Teferi. In Tokio eindigde ze op de 5000 meter als zesde, bijna 10 seconden na Hassan die olympisch goud pakte. De 28-jarige Nederlandse won daarna ook de 10.000 meter en brons op de 1500 meter.

Ook het wereldrecord op de 10 kilometer werd verbeterd in Herzogenaurach, waar sportkledingmerk Adidas zondag op het terrein van het hoofdkantoor diverse hardloopwedstrijden organiseerde.

Agnes Tirop uit Kenia dook met 30.01 maar liefst 28 seconden onder de oude toptijd die sinds 2002 op naam stond van de Marokkaanse Asmae Leghzaoui. Tirop (25) werd in Tokio vierde op de 5000 meter.

© ANP 2021
tokio
kenia
marokko
ethiopië
sifan hassan
senbere teferi
herzogenaurach
olympische spelen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi