Washington Post: generaal belde China uit angst dat Trump oorlog zou starten

buitenland
0
15 sep 2:29
De Amerikaanse generaal Mark Milley, de hoogste militair in de VS, zou twee keer in het geheim hebben gebeld met zijn Chinese tegenhanger omdat hij bezorgd was dat toenmalig president Donald Trump een oorlog met China zou ontketenen.

Dat meldt The Washington Post. Miley zou de Chinese generaal Li Zuocheng voor het eerst hebben gebeld op 30 oktober 2020, toen Trumps aanstaande verkiezingsnederlaag zich al aandiende.

Het tweede gesprek volgde volgens de krant op 8 januari 2021, twee dagen nadat Trump-supporters het Capitool hadden bestormd om te voorkomen dat het Congres Trumps verkiezingsnederlaag zou bekrachtigen.

In de telefoontjes zou Milley Li Zuocheng hebben verzekerd dat de Verenigde Staten "stabiel" waren en niet zouden aanvallen. Als er toch een aanval zou komen, dan zou hij Li Zuocheng meteen waarschuwen.

The Washington Post baseert zich in zijn berichtgeving op het volgende week uitkomende boek 'Peril' van de journalisten Bob Woodward en Robert Costa. Woodward en Costa zeggen hun bevindingen te stoelen op interviews met ruim tweehonderd bronnen.

Trump noemde in een verklaring dinsdag de berichtgeving over Miley "verzonnen", maar zei ook dat als het verhaal wel waar was geweest, Miley voor hoogverraad zou moeten worden berecht. Hij verklaarde tevens: "Voor de goede orde, ik heb er nooit aan gedacht om China aan te vallen."

© ANP 2021
verenigde staten
mark milley
donald trump
china
bob woodward
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi