Mali roept 1000 Russische huursoldaten op, Europa niet blij

buitenland
2
15 sep 19:18
In Europa wordt bezorgd gereageerd op berichten over de mogelijke inzet van Russische huursoldaten in het Noord-Afrikaanse Mali.

De Malinese regering zou tegen de zin van Frankrijk en Duitsland overwegen om honderden huursoldaten van de Russische paramilitaire organisatie Wagner in te schakelen.

Critici zien Wagner echter als een verlengstuk van de Russische staat. Huurlingen zouden de afgelopen jaren zijn ingezet in allerlei conflictgebieden, waaronder Libië en Syrië. Wagner wordt naar verluidt aangestuurd door zakenman Jevgeni Prigozjin, die nauwe banden onderhoudt met de Russische president Vladimir Poetin.

Volgens de Franse krant Le Figaro overweegt Frankrijk om troepen in Mali over te plaatsen naar buurland Niger als Russische huurlingen inderdaad worden ingevlogen. De Duitse defensieminister Annegret Kramp-Karrenbauer zei op Twitter dat dergelijke afspraken met Rusland haaks staan op alles wat Duitsland, Frankrijk, de Verenigde Naties (VN) en de Europese Unie (EU) de afgelopen jaren in Mali hebben verwezenlijkt.

Mali
Het is al jaren onrustig in het Noord-Afrikaanse Mali, waar ook Nederland met militairen heeft meegedaan (2014-2019) aan een VN-missie die moest waken over de stabiliteit in het land. Duitsland heeft nog ongeveer 1.500 militairen in het land en Frankrijk strijdt met duizenden mankrachten in de hele regio tegen extremisten.

Persbureau Reuters meldt dat de deal over de inzet van huurlingen bijna rond zou zijn. De Wagner-huurlingen moeten daarnaast ook het Malinese leger gaan trainen en lokale topfunctionarissen beschermen. De militaire machtshebbers in Mali, die vorig jaar de macht grepen, spraken over "geruchten" en wilden niet reageren.

Rusland sprak woensdag nadrukkelijk tegen dat met Mali wordt gepraat over militaire samenwerking. "Er vinden geen officiële onderhandelingen plaats", benadrukte een woordvoerder van het Kremlin.

Ook zouden geen vertegenwoordigers van de Russische strijdkrachten in Mali aanwezig zijn.

© MAROKKO.NL 2021
mali
frankrijk
duitsland
rusland
huursoldaten
wagner
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi