Premier Spanje praat met separatisten, doorbraak lijkt ver weg

buitenland
0
15 sep 19:32
De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft woensdag de dialoog hervat met separatisten in de welvarende kustregio Catalonië.

De sociaaldemocraat hoopt een uitweg te vinden uit de politieke crisis die is veroorzaakt door de poging van Catalaanse leiders om hun regio in 2017 af te scheiden van de rest van Spanje.

Sánchez reisde naar de Barcelona en sprak daar zo'n twee uur met de Catalaanse leider Pere Aragonès. Een doorbraak leek naderhand ver weg. "De ideeën die wij hebben over het oplossen van de crisis in Catalonië zijn heel anders, radicaal anders, dan die van de Catalaanse regering", erkende de premier na het topoverleg.

De separatisten sturen aan op amnestie voor iedereen die betroken was bij de mislukte poging tot afscheiding. Ook willen ze een referendum houden over zelfbeschikking. De Spaanse regering voelt daar niets voor, al liet het in juni wel negen veroordeelde separatistenleiders vrij.

Referendum
De relatie tussen de regionale regering in Catalonië en de landelijke overheid bereikte vier jaar geleden een dieptepunt. De Catalaanse autoriteiten organiseerden toen eigenhandig een referendum over afscheiding. Later volgde een eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring en greep de landelijke overheid in.

In 2019 ontstond opnieuw grote onrust in de regio nadat prominente separatisten waren veroordeeld tot gevangenisstraffen. Sánchez zei onlangs dat de situatie inmiddels een stuk stabieler is. Hij hoopt een oplossing te vinden via onderhandelingen. Die begonnen in 2020, maar waren tijdens de coronacrisis tijdelijk opgeschort.

De onafhankelijkheidsbeweging in Catalonië laat ondertussen nog steeds van zich horen. Er demonstreerden afgelopen weekend in Barcelona vele duizenden mensen voor onafhankelijkheid.

De organisatoren spraken over 400.000 deelnemers, maar volgens de politie gingen 108.000 mensen de straat op.

© ANP 2021
spanje
barcelona
pere aragonès i garcia
catalonië
pedro sánchez
separatisme
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi