EU maakt komst felbegeerde kennismigrant makkelijker

economie
10
15 sep 21:55
De Europese Unie vergemakkelijkt de komst van hoogopgeleide werknemers van buiten de EU.

Het Europees Parlement heeft ingestemd met een versoepeling van de voorwaarden die aan zulke kennismigranten worden gesteld.

De EU doet, net als concurrenten als de Verenigde Staten, al langer haar best om de knapste koppen van de internationale arbeidsmarkt te trekken. Zij kunnen sinds 2009 met de zogeheten Europese blauwe kaart in een EU-land komen werken. Maar daarvoor is tot dusver weinig animo, terwijl het aantal vacatures in de unie alleen maar toeneemt. Nederland trekt er zelfs "bijzonder weinig", zegt Europarlementariër Jeroen Lenaers.

Daarom verlaagt de EU de drempels. Een arbeidscontract van een halfjaar is voor een arts, ICT'er, onderzoeker of andere kennismigrant nu genoeg, waar dat tot dusver een jaar was. En een gemiddeld jaarsalaris volstaat voortaan, waar een expat in spe nu nog 50 procent extra moest verdienen. Ook kunnen blauwekaarthouders sneller naar een ander EU-land verhuizen of familieleden laten overkomen.

CDA'er Lenaers vreesde nog dat de nieuwe blauwe kaart niet genoeg ruimte zou laten voor de specifieke arbeidsmarktwensen van Nederland om te kunnen baten.

De regels worden daarvoor uiteindelijk flexibel genoeg, constateert Lenaers tevreden.

© ANP 2021
europese unie
kennismigrant
braindrain
verenigde staten
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi