Kabinet geeft gehoor aan Kamer: geen coronapassen op terras

algemeen
0
17 sep '21
Een terrasje bezoeken kan straks zonder coronapas.

Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde deze week voor het gebruik van toegangspassen in onder meer de horeca, maar vond het controleren ervan op terrassen te ver gaan. Het kabinet gaat daarmee nu akkoord en heeft de aangepaste regels naar de Tweede en Eerste Kamer gestuurd.

Als mensen naar binnen willen, ook om de wc te gebruiken, af te rekenen of het terras te bereiken, moeten ze wel een goede QR-code laten zien. Verschillende partijen, waaronder de voltallige coalitie, zetten grote vraagtekens bij de maatregel op het terras omdat mensen daar in de buitenlucht zitten. Daar verspreidt het virus zich minder snel.

Demissionair coronaminister Hugo de Jonge begrijpt de overwegingen van de Tweede Kamer. Bovendien stelt hij dat op terrassen over het algemeen geen heel grote groepen mensen bij elkaar zitten. Daarom gaat het kabinet mee met de Kamer en komt de toegangspas voor terrasbezoekers er niet.

Regels voor afhalen versoepeld
Vanaf 25 september moet iedereen van dertien jaar of ouder die bijvoorbeeld naar een restaurant of bioscoop wil een coronatoegangsbewijs laten zien. Die kan men krijgen bij volledige vaccinatie, doorgemaakt herstel na een besmetting of een negatieve testuitslag.

Als een buitenterras niet overdekt is of aan ten minste drie kanten open is, mogen gasten zonder coronabewijs bediend worden. Ook worden de regels voor afhalen versoepeld, waardoor bijvoorbeeld sportkantines zonder check drankjes mogen verkopen om elders op het terrein te nuttigen.

Geen feesten of festivals
Daarbij is wel een voorwaarde dat de regeling niet gebruikt wordt om feesten of festivals te organiseren, zo staat in de nieuwe regels.

Tijdens het debat over corona van donderdag zei demissionair premier Mark Rutte eerst nog toegevoegde waarde te zien in coronatoegangspassen voor op het terras. Volgens hem kunnen terrassen druk en chaotisch worden en is het makkelijker voor handhaving om niet teveel uitzonderingen te maken.

Voor de handhaving komt 45 miljoen euro beschikbaar. Met dat geld kunnen gemeenten beveiligers inhuren om te checken of horecagelegenheden hun gasten daadwerkelijk controleren op een geldig coronatoegangsbewijs.

De precieze invulling van de handhaving wordt de komende dagen uitgewerkt, samen met de burgemeesters die het Veiligheidsberaad vormen.

© ANP 2021
hugo de jonge
bioscoop
mark rutte
horeca
tweede kamer
coronavirus
coronapas
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?