Frankrijk: VS en Australië hebben gelogen over deal

buitenland
69
18 sep '21
Frankrijk heeft de Verenigde Staten en Australië er zaterdag van beschuldigd te hebben gelogen over een inmiddels gebroken contract tussen Frankrijk en Australië.

Volgens dat contract zou laatstgenoemde Franse onderzeeërs ter waarde van meer dan 30 miljard euro kopen.

Australië besloot in plaats daarvan een nieuwe deal te sluiten met de VS en het Verenigd Koninkrijk: het veiligheidspact AUKUS. Als onderdeel van deze deal ontvangt het land een vloot Amerikaanse onderzeeërs met nucleaire aandrijving.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian spreekt van een "ernstige crisis" tussen de bondgenoten. "Er is sprake van leugens, huichelarij, een grote inbreuk op het vertrouwen en minachting", aldus de minister. "Dit kan niet tussen bondgenoten". Le Drian noemde het Verenigd Koninkrijk bovendien "opportunistisch", vanwege diens betrokkenheid bij de deal.

Ambassadeurs
President Emmanuel Macron besloot vanwege de crisis vrijdag zijn ambassadeurs uit de VS en Australië terug te roepen. Volgens Le Drian is dit een "erg symbolische" actie met als doel de ernst van de crisis duidelijk te maken. Volgens Le Drian hebben Macron en de Amerikaanse president Joe Biden elkaar nog niet gesproken over de kwestie.

De leiders van de AUKUS-landen lichtten eerder toe dat hun pact bedoeld is om de veiligheid en stabiliteit in de regio Azië-Pacific te garanderen.

© ANP 2021
frankrijk
australië
emmanuel macron
verenigde staten
aukus
verenigd koninkrijk
joe biden
jean-yves le drian
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?