Ghali teruggekeerd naar Tindouf, na zes maanden afwezigheid

buitenland
1
20 sep 18:23
Na een afwezigheid van zes maanden keerde Polisario-'president' Brahim Ghali afgelopen weekend weer terug naar de Tindouf-kampen.

Ghali werd opgewacht met een warm welkom in het Rabouni-kamp, ​​het administratieve hoofdkwartier van de leiding van Polisario.

Volgens persbureau SPS is de Polisario-voorman teruggekeerd "om zijn taken te hervatten". Na zijn coronabesmetting in april was Ghali genoodzaakt zijn post te verlaten voor een ziekenhuisopname in Spanje.

Ghali lag ruim zeven weken lang in het San Pedro-ziekenhuis in Logroño. De Spaanse verwelkoming van de gezochte oorlogsmisdadiger en mensenrechtenschender werd veroordeeld door Spaanse verenigingen van slachtoffers van terrorisme en door Sahrawi mensenrechten-NGO's.

Zijn aanwezigheid op het Spaanse vasteland was tevens aanleiding voor een dieptepunt in de Spaans-Marokkaanse betrekkingen. Rabat riep de Spaanse ambassadeur op het matje en haalde de eigen ambassadeur in Spanje terug.

Na lang diplomatiek getouwtrek werd Ghali door de Spaanse rechtbank opgeroepen voor verhoor. Aanleiding was een ​​hoorzitting die in 2008 door de Spaanse justitie was uitgevaardigd wegens Ghali's vermeende betrokkenheid bij genocide en marteling van Sahrawa.

Hij verscheen begin juni per videoconferentie voor de rechter en mocht na een paar uur Spanje verlaten richting Algerije omdat er geen bewijs zou zijn aangeleverd dat hij schuldig zou zijn aan onder meer marteling, moord en genocide.

De Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune bracht een dag later een bezoek aan Ghali.

© MAROKKO.NL 2021
algerije
tindouf
brahim ghali
polisario
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi