Omvang van fraude met vaccinatiebewijzen nog onduidelijk

algemeen
0
21 sep 11:51
Over de mogelijke fraude met vaccinatiebewijzen door GGD-medewerkers is nog veel onduidelijk.

Zo wil koepelorganisatie GGD GHOR Nederland op dit moment nog niet zeggen tegen hoeveel medewerkers aangifte is gedaan en hoeveel valse vaccinatieregistraties zij zouden hebben aangemaakt.

"In het belang van het onderzoek kunnen we nu geen verdere informatie geven", zegt een woordvoerder. Tot nu toe heeft de politie één verdachte aangehouden. De 20-jarige man uit Alphen aan den Rijn werd maandag vastgezet.

Volgens de politie had GGD GHOR eerder die dag aangifte tegen hem gedaan. GGD GHOR stelde maandagavond dat de vermoedelijke fraude "enkele weken geleden" werd ontdekt. "De medewerkers zijn direct op non-actief gesteld en tegen hen is aangifte gedaan bij politie", schreef de landelijke organisatie van de gezondheidsdiensten in een verklaring.

Non-actief
Meerdere medewerkers van GGD-regio's zijn op non-actief gezet vanwege hun mogelijke betrokkenheid. Het vermoeden is dat ze misbruik maakten van het computersysteem waar zij voor hun werk toegang toe hadden.

Ze zouden op aanvraag valse vaccinatieregistraties hebben aangemaakt, waardoor mensen ten onrechte een QR-code konden aanmaken in de CoronaCheck-app. Die codes worden steeds belangrijker, want vanaf zaterdag geven ze toegang tot de horeca. Ook op evenementen en in theaters, poppodia en bioscopen is een zogeheten coronatoegangsbewijs verplicht.

Misbruik
Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge heeft de Tweede Kamer geïnformeerd over de zaak. Ook hij geeft nog geen verdere details over de verdenkingen.

"Wij tolereren niet dat medewerkers hun werkzaamheden bij de GGD’en of in het landelijk callcenter misbruiken voor het plegen van fraude," stelde GGD GHOR. De organisatie legde nog eens uit dat medewerkers altijd een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) moeten overleggen. Ook moeten ze een geheimhoudingsverklaring tekenen.

"Helaas kunnen we, ondanks alle waarborgen, niet volledig uitsluiten dat er medewerkers zijn die misbruik maken van het systeem waartoe ze vanwege hun werkzaamheden toegang hadden", aldus de gezondheidsdienst.

© ANP 2021
ggd
fraude
horeca
vaccinatiebewijs
hugo de jonge
tweede kamer
callcenter
alphen aan den rijn
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi