Coronabewijs kan niet worden ingetrokken, ook niet na fraude

algemeen
0
21 sep 11:40
Wie eenmaal een QR-code heeft aangemaakt in de CoronaCheck-app, raakt die niet meer kwijt.

Intrekken is technisch niet mogelijk, laat GGD GHOR desgevraagd weten. Ook niet met codes die zijn aangemaakt met behulp van valse vaccinatiebewijzen.

"Het is een ingewikkeld technisch verhaal", zegt een woordvoerder van de gezondheidsdienst. In het kort komt het erop neer dat de code, die vanaf komend weekend onder meer verplicht is in de horeca, staat opgeslagen op het apparaat waarop hij is aangemaakt. En dus niet in een centraal computersysteem van de overheid. Die kan niet via de app in telefoons om frauduleus verkregen codes te wissen.

GGD GHOR maakte maandagavond bekend dat meerdere medewerkers ervan worden verdacht dat ze valse vaccinatieregistraties hebben aangemaakt. Een 20-jarige man uit Alphen aan den Rijn is daarvoor opgepakt en de politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Kwaadwillenden
Het eenrichtingsverkeer van de app laat ruimte voor meer mogelijke problemen. Zo behouden ook mensen die volledig zijn gevaccineerd, maar positief op het coronavirus testen bij de GGD, hun code.

Kwaadwillenden kunnen daardoor terwijl ze zijn besmet toch binnenkomen op plaatsen waar een coronatoegangsbewijs is vereist. "We hebben de mogelijkheden bekeken om dat aan te passen, maar dat bleek technisch niet haalbaar", zei een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid daar vorige week over.

De Belgische overheid, die tegen hetzelfde probleem aanliep, is wél van plan de app die daar wordt gebruikt aan te passen. Belgen die positief testen, kunnen na die aanpassing hun coronabewijs elf dagen niet gebruiken.

Het wel of niet behouden van een QR-code is ook van belang voor de honderdduizenden mensen met een ernstige immuunstoornis die er volgens de Gezondheidsraad verstandig aan doen een extra prik te halen om goed beschermd te zijn tegen het virus. Ook zij behouden hun code, of ze de zogeheten boosterprik nu halen of niet.

© ANP 2021
coronapas
fraude
horeca
alphen aan den rijn
politie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi