Minister Bourita ontvangt MINURSO-chef Ivanko in Rabat

marokko
0
22 sep 13:26
De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita heeft vandaag een ontmoeting gehad met Alexander Ivanko, het nieuw hoofd van MINURSO.

Ivanko volgt Colin Stewart op als de nieuwe speciale vertegenwoordiger voor de Westelijke Sahara en hoofd van de lokale VN-vredesmissie MINURSO.

De bijeenkomst bood Marokko de gelegenheid om zijn betrokkenheid voor het door de VN geleide politieke proces te hernieuwen.

Marokko heeft herhaaldelijk de levensvatbaarheid van het Autonomieplan benadrukt als een geloofwaardige en serieuze stap in de richting van het vinden van een duurzame oplossing voor het conflict over de Westelijke Sahara.

Autonomieplan
Rabat diende het autonomie-initiatief voor het eerst in 2007 in bij de VN en het plan stelt voor om van de Westelijke Sahara in het zuiden van Marokko een semi-autonoom gebied onder Marokkaanse soevereiniteit te maken.

Het autonomieplan heeft steun ontvangen in veel landen en wordt gezien als het "meest haalbare" plan om een eind te brengen aan het het decennialange regionale geschil.

Het plan is tevens bedoeld om de bevolking van de regio in staat te stellen hun sociale, economische en politieke zaken te regelen, terwijl Marokko verantwoordelijk blijft voor defensie en diplomatieke zaken.

Zwaargewicht
Bourita's ontmoeting met Ivanko komt bijna een maand nadat de VN de benoeming aankondigde van de ervaren Russische diplomaat als opvolger van de Canadees Colin Stewart.

Ivanko is bekend met het Sahara-dossier en is sinds 2009 stafchef van MINURSO. Ook was hij directeur van openbare informatie voor de VN-missie in Kosovo van 2006-2009 en werkte hij van 1994-1998 als VN-woordvoerder in Bosnië-Herzegovina.

"Ivanko brengt meer dan 30 jaar ervaring in internationale zaken, vredeshandhaving en journalistiek met zich mee", zei de VN na de benoeming van de Russische diplomaat eind vorige maand.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
rabat
nasser bourita
minurso
verenigde naties
sahara
alexander ivanko
colin stewart
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi