Algerije sluit luchtruim voor alle Marokkaanse vliegverkeer

marokko
50
22 sep 21:28
Algerije heeft het luchtruim gesloten voor alle Marokkaanse militaire vliegtuigen alsook commercieel vliegverkeer.

Dat heeft de Algerijnse regering woensdagavond bekend gemaakt.

President Abdelmadjid Tebboune heeft een vergadering van de Hoge Veiligheidsraad voorgezeten die gewijd was aan de ontwikkelingen aan de grenzen met buurland Marokko.

Het luchtruim is met ingang van vandaag gesloten "voor alle Marokkaanse civiele en militaire vliegtuigen, evenals die met een Marokkaans registratienummer.", aldus het voorzitterschap. De maatregel is het gevolg van "aanhoudende provocaties en vijandige praktijken van Marokkaanse zijde".

De maatregel van de falende regering van buurland Algerije komt nog geen maand nadat Algiers alle betrekkingen met Marokko verbrak. De Algerijnse buitenlandminister Ramtane Lamamra beweerde destijds in een televisieverklaring dat Marokko steun zou hebben verleend aan de Beweging voor het Zelfbeschikkingsrecht van Kabylië (MAK).

De organisatie pleit voor onafhankelijkheid van het Kabylië - een Berber-etnische groep in het noorden van Algerije- en werd onlangs door Algerije aangemerkt als terroristische organisatie. Ook zou Marokko verantwoordelijk zijn voor de bosbranden die het Noord-Algerijnse Kabylië vorige maand teisterden.

Lamamra verzekerde destijds dat het verbreken van de diplomatieke betrekkingen "niet betekent dat Algerijnse en Marokkaanse burgers schade zullen ondervinden". Ook zouden consulaten hun werk als vanouds blijven uitvoeren.

Geen bemiddeling
Sindsdien heeft Algerije alle bemiddelingspogingen afgewezen. Buitenlandministers sjeik Ahmed Nasser Al-Mohammed Al-Sabah (Koeweit), Sameh Shoukry (Egypte) en Faisal bin Farhan (Saoedi-Arabië) hebben tevergeefs telefoongesprekken gevoerd waarin bilaterale betrekkingen en regionale ontwikkelingen werden besproken met Lamamra en zijn Marokkaanse ambtgenoot Nasser Bourita.

Ook tijdens de recente ministeriële bijeenkomst van de Arabische Liga in de Egyptische hoofdstad Caïro stond Algiers niet open voor bemiddeling. Het Algerijnse besluit is volgens Lamamra "een soevereine, definitieve en onomkeerbare beslissing" en daarom "geen onderwerp van discussie of beraadslaging".

Wel doet Algerije er van alles aan om te voorkomen dat Marokko aan Algerijns gas kan komen en heeft het land plotseling haast bij het realiseren van de Trans-Sahara gaspijpleidingproject (TSGP), nadat begin augustus werkzaamheden aan de Marokko-Nigeria pijpleiding zijn begonnen.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
algerije
luchtruim
vliegverkeer
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi