Rechter: vader mag 12-jarige zoon coronavaccin niet ontzeggen

algemeen
8
23 sep 13:38
De rechtbank in Groningen heeft in een principiële uitspraak bepaald dat een 12-jarige jongen zich mag laten vaccineren tegen het coronavirus.

De vader van de jongen is fel tegen die vaccinatie en wilde zijn zoon hier geen toestemming voor geven.

De rechter heeft echter bepaald dat de jongen de beschermende prikken wel op korte termijn mag gaan halen. Jongeren onder de 16 jaar moeten samen met hun ouders een beslissing over dit soort medische zaken nemen, maar bij onenigheid gaat de wens van de jongere zelf voor.

Zoals de Rijksoverheid het verwoordt: "Kom je er echt niet uit samen? Dan mag je uiteindelijk zelf beslissen of je je laat vaccineren."

De rechtbank Noord-Nederland bevestigt dit principe nog eens in de uitspraak van donderdag. Daarin toont de rechter wel enig begrip voor de angst die de vader van de jongen heeft voor zeldzame bijwerkingen, zoals een ontsteking van het hartzakje of de hartspier.

Die bijwerkingen kunnen zich wel voordoen, maar ze zijn ook goed behandelbaar en leiden vrijwel altijd tot volledig herstel. Mogelijke risico's op lange termijn waar de vader over was begonnen "missen iedere feitelijke grondslag", concludeert de kinderrechter.

© ANP 2021
vader
zoon
kinderen
vaccin
coronavirus
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi