Kabinet ontslaat staatssecretaris Keijzer na kritiek op coronapas

algemeen
150
25 sep '21
Demissionair premier Mark Rutte heeft de uitzonderlijke stap genomen en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) per direct ontslagen na kritiek op de invoering van het coronatoegangstbewijs.

"De uitspraken (...) gedaan in het interview van De Telegraaf van vandaag, verdragen zich niet met besluiten die de ministerraad recentelijk heeft genomen, en die van belangrijke en zwaarwegende aard zijn", aldus een verklaring van de premier.

Rutte heeft het besluit genomen na overleg met de vicepremiers Hugo de Jonge (Volksgezondheid - CDA), Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken - D66) en Carola Schouten (Landbouw - ChristenUnie). Ook CDA-leider Wopke Hoekstra was erbij betrokken.

Inspanningen
"Ik betreur dit zeer en ik bedank Mona Keijzer voor haar enorme inspanningen voor het midden- en kleinbedrijf als staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat", laat Hoekstra in reactie op het ontslag op Twitter weten.

Minister Stef Blok van Economische Zaken en Klimaat stemt in met het besluit om zijn staatssecretaris te ontslaan. Hij neemt de werkzaamheden van Keijzer over.

Bedenkingen
De CDA-bewindsvrouw zei in De Telegraaf bedenkingen te hebben bij de invoering van het coronatoegangsbewijs. "Als je in een samenleving bent beland waar je bang voor elkaar moet zijn, tenzij je een bewijsje kunt laten zien, dan moet je je echt even achter je oren krabben en je afvragen: willen we deze kant op?"

De kritiek van Keijzer kwam op de dag dat het coronatoegangsbewijs verplicht wordt om toegang te krijgen tot horeca, evenementen en andere activiteiten. Ook een negatief testbewijs kan dienen als toegangsbewijs. De coronapas is nodig om de anderhalvemeterregel af te kunnen schaffen, aldus het kabinet.

Verzet
Het interview leidde tot druk overleg zaterdag binnen het kabinet en het CDA. Vanuit de Tweede Kamer kwam direct scherpe kritiek op de woorden van de staatssecretaris. Partijen eisten opheldering en een debat over de zaak.

In het verleden heeft Keijzer zich vaker verzet tegen coronamaatregelen, maar nooit sprak ze zich zo in het openbaar uit tegen een besluit van het kabinet. Volgens de regels van de ministerraad moet een bewindspersoon de besluiten altijd steunen. "In geen geval handelt een minister of staatssecretaris tegen een besluit van de raad", staat in het Reglement van orde voor de ministerraad.

Het afgelopen jaar is er in het kabinet wel vaker onenigheid geweest over in te voeren coronamaatregelen. Vooral de gevolgen voor de economie van de voorgenomen besluiten zorgden voor ernstige meningsverschillen. Het kwam daarbij tot flinke botsingen in de ministerraad.

© ANP 2021
hugo de jonge
cda
kajsa ollongren
coronapas
ctb
coronabeleid
carola schouten
wopke hoekstra
mona keijzer
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?