Taliban waarschijnlijk niet bij Algemene Vergadering VN

buitenland
0
26 sep 8:27
De Taliban krijgen komende week waarschijnlijk geen spreektijd bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

De extremisten hadden daar na hun machtsgreep in Afghanistan wel om gevraagd, maar volgens een VN-woordvoerder is een gezant van de afgezette regering officieel aangemeld om zijn land te vertegenwoordigen.

De Taliban liepen vorige maand met een bliksemoffensief Afghanistan onder de voet terwijl buitenlandse troepen zich terugtrokken. Ze sturen nu aan op internationale erkenning van hun regime en willen hun land onder meer vertegenwoordigen bij de Algemene Vergadering.

Bij dat overlegorgaan waar alle VN-lidstaten deel van uitmaken, worden in deze periode de jaarlijkse speeches van wereldleiders gehouden. Zo sprak de Nederlandse premier Mark Rutte afgelopen vrijdag.

Hij had het toen onder meer over de situatie in Afghanistan, waar ook Nederland de afgelopen twee decennia actief is geweest.

Erkenning
De kans dat een vertegenwoordiger van de Taliban komende maandag kan speechen in New York, lijkt te zijn verkeken. Gezant Ghulam Isaczai van de voormalige Afghaanse regering heeft dan al spreektijd toegewezen gekregen, aldus de VN.

Een comité met vertegenwoordigers van negen lidstaten moet uiteindelijk beslissen welke ambassadeur het erkent: die van de Taliban of de huidige gezant Isaczai. Dat comité heeft voor zover bekend nog geen bijeenkomst gepland om dat te bespreken.

Dat betekent dat Isaczai voorlopig kan aanblijven.

© ANP 2021
afghanistan
taliban
new york
verenigde naties
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi