EU Hof: handelsverdragen Marokko ongeldig om Sahara, overwinning voor Polisario

marokko
14
29 sep 13:56
De Europese Commissie moet namens de EU opnieuw gaan onderhandelen over een aantal handelsafspraken met Marokko en daarin de bevolking van de Westelijke Sahara betrekken.

Het Gerecht van de EU, een onderdeel van het Europees Hof van Justitie, verklaart twee handelsovereenkomsten nietig.

De overeenkomsten blijven nog twee maanden van kracht, "om het externe optreden van de Unie en de rechtszekerheid van haar internationale verbintenissen te vrijwaren", luidt de langverwachte uitspraak van het in Luxemburg gevestigde Tribunaal

De uitspraak is een overwinning voor Polisario, de onafhankelijkheidsbeweging voor de Sahara die de zaak had aangespannen. De uitspraak volgt op een eerder arrest van het hof over het internationaal zelfbeschikkingsrecht van de Sahara.

Het gebied werd in 1975 ingelijfd door Marokko, maar dat wordt niet door iedereen erkend. Het separatistische Polisario, maakt met steun van Algerije aanspraak op het voormalige Spaanse gebied in Noord-Afrika. Het gebied is rijk aan fosfaten en visgronden.

De overeenkomsten waarover opnieuw moet worden onderhandeld betreffen gunstige tarieven voor landbouwproducten die Marokko in de EU mag invoeren, en een visserij-overeenkomst. Het hof heeft eerder al geoordeeld dat vrijhandelsafspraken tussen de EU en Marokko niet voor de Westelijke Sahara van toepassing zijn.

EU-buitenlandchef Josep Borrell en de Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita gaven direct na de uitspraak een gezamenlijke verklaring uit. "We zullen de nodige maatregelen treffen om voor een wettelijk kader te zorgen dat de voortgang en stabiliteit van de handelsrelatie tussen de EU en het koninkrijk Marokko garandeert."

De nietigverklaring van de akkoorden tussen Marokko en de EU is in de eerste plaats een zaak tussen de EU en het Gerechtshof. De EU zal haar economische belangen die voortkomen uit haar partnerschap met Marokko blijven verdedigen. Een aantal Europese landen, met name Spanje, is zeer actief in de visgronden in de Zuid-Marokkaanse regio's en zullen hoogstwaarschijnlijk in beroep gaan tegen dit vonnis.

© ANP/Marokko.nl 2021
marokko
sahara
josep borrell
polisario
europese unie
spanje
overeenkomst
nasser bourita
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi