Zonnepanelen duurder door energietekort en importverbod na slavenarbeid Oeigoeren

economie
0
30 sep 10:33
De prijzen van zonnepanelen kunnen gaan stijgen door het besluit van de Chinese overheid dat producenten van grondstoffen voor zonnepanelen de productie fors moeten verlagen vanwege de nijpende stroomtekorten in het land.

China heeft producenten van silicium en polysilicium in de zuidwestelijke provincie Yunnan bevolen de productie met 90 procent te verlagen en het stroomverbruik tot december te verminderen.

China is 's werelds grootste producent van grondstoffen voor zonnepanelen maar die bedrijven gebruiken veel stroom. Vanwege de grootschalige stroomtekorten in China zijn meerdere fabrieken tijdelijk stilgelegd.

De prijs van polysilicium is al gestegen naar het hoogste niveau sinds 2011 en een verdere prijsstijging is mogelijk nu het aanbod wordt verlaagd door de productiebeperking, aldus kenners. Dat product wordt gebruikt in bijna alle zonnepanelen.

Eerder dit jaar legden de Verenigde Staten nog de import van Chinese grondstoffen voor zonnepanelen aan banden omdat bij de productie gebruik wordt gemaakt van dwangarbeid door de Oeigoerse moslimminderheid.

China onderdrukt de Oeigoerse moslimminderheid in Xinjiang. Washington heeft verschillende Chinese bedrijven die actief zijn met de productie van dergelijke materialen op een zwarte lijst gezet.

© ANP 2021
china
zinjiang
oeigoeren
yunnan
verenigde staten
energietekort
oost-turkestan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi