EU-hof: werkloze kan na ziekteverlof WW claimen in ander EU-land

economie
1
30 sep 12:41
Een werkloze die eerder een uitkering kreeg wegens ziekte in een EU-land heeft na verhuizing naar een ander EU-land recht op een WW-uitkering

Zo oordeelt het Europees Hof van Justitie naar aanleiding van een zaak in Nederland.

Het UWV heeft ten onrechte geweigerd een man een werkloosheidsuitkering te betalen na een periode van werkonderbreking in Duitsland, waar hij woonde en werkte en 'Krankengeld' kreeg voor hij naar Nederland verhuisde. De zaak draait om K., een Turkse man die in 1979 naar Nederland kwam en tot 2005 bij verschillende Nederlandse werkgevers in dienst was.

Daarna vertrok hij naar Duitsland om er te wonen en werken. In augustus 2015 meldde de man zich vanwege oogproblemen ziek bij zijn toenmalige Duitse werkgever en ging met ziekteverlof. Hij kreeg na enkele weken een Duitse ziektewetuitkering, 'Krankengeld'.

In maart 2016 beëindigde de Duitse werkgever K.'s arbeidscontract en raakte hij werkloos. Hij was enkele weken daarvoor, na een oogoperatie, terug naar Nederland verhuisd en was naar eigen zeggen van plan als grensarbeider weer aan de slag te gaan.

K. klopte na zijn ontslag aan bij het UWV voor een WW-uitkering maar de overheidsinstantie wees de aanvraag af en verwees naar de Duitse uitkeringsinstanties. Hij ging hiertegen in beroep. De zaak werd vervolgens aan de hoogste Europese rechter voorgelegd.

Het hof beroept zich op Europese regels over coördinatie van de socialezekerheidsstelsels en wijst erop "dat die moeten waarborgen dat het recht van vrij verkeer van personen in de EU daadwerkelijk kan worden uitgeoefend".

De reden waarom iemand een woonplaats kiest doet er niet toe, en K. kan zich dan ook in Nederland "ter beschikking van de arbeidsvoorzieningsdiensten" stellen, aldus het hof.

© ANP 2021
duitsland
europa
europese unie
nederland
uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen
turkije
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi