Vulkaanuitbarsting La Palma neemt in kracht toe

buitenland
0
4 okt '21
De noordzijde van de vulkaan Cumbre Vieja op La Palma is zondagavond ingestort, meldden lokale media.

Daarbij zou lava hoog de lucht in zijn geschoten en heeft de lava die uit de krater komt aan snelheid en volume gewonnen.

Het vulkanisch instituut voor de Canarische Eilanden, Involcan, plaatste zondagavond foto's op Twitter waarop de nieuwe, rode lavastromen duidelijk te zien zijn. De ontwikkelingen komen slechts een paar uur nadat de Spaanse premier Pedro Sánchez aankondigde dat zijn regering 206 miljoen euro zal vrijmaken om het eiland La Palma te helpen herstellen van de vulkaanuitbarsting.

"Aanstaande dinsdag keurt het kabinet een pakket zeer krachtige maatregelen goed" om te helpen bij de wederopbouw van de infrastructuur, watervoorziening, werkgelegenheid, landbouw en toerisme, zei Sánchez op een persconferentie tijdens een bezoek aan het eiland.

De uitbarsting van vulkaan Cumbre Vieja begon op 19 september en heeft sindsdien al ruim negenhonderd gebouwen verwoest. Ongeveer 6000 inwoners van La Palma, op een bevolking van ongeveer 83.000, moesten hun huizen verlaten.

Eerder verleende de regering al steun ter waarde van 10,5 miljoen euro. Dat bedrag diende voor de onmiddellijke hulp aan mensen die hun huis hadden verloren.

© ANP 2021
spanje
canarische eilanden
la palma
vulkaan
toerisme
cumbre vieja
pedro sánchez
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?