Tunesische winnaar Parijse baguetteprijs mag geen brood leveren aan Macron

buitenland
3
4 okt '21
De winnaar van de jaarlijkse Parijse prijs voor de beste baguette, de in Tunesië geboren Makram Akrout, krijgt niet zoals gebruikelijk een contract van het presidentiële Elysée-paleis om brood aan Macron te leveren.

Op sociale media is een storm losgebarsten over zijn vermeende sympathieën voor "jihadistisch gedachtegoed".

Op Twitter verschenen recent berichten met een link naar een Facebookaccount waaruit zou blijken dat de 42-jarige illegaal naar Frankrijk gekomen en inmiddels genaturaliseerde Akrout achter "islamitisch extremisme" stond. Het bewuste account is verwijderd.

Een raadsvrouw van Akrout weerspreekt de uit de lucht gegrepen beweringen over 'islamitisch extremisme'. Akrout ging als gevolg van de controverse al niet naar de uitreiking van 'de Nobelprijs van de baguette'. Namens hem kwam een leverancier van meel, die zei dat Akrout wegens personeelsgebrek niet kon komen. 

Het paleis van president Macron heeft volgens Le Parisien inmiddels laten weten dat het geen baguettes van Akrout afneemt. Opmerkelijk genoeg zei Locoburgemeester Emmanuel Grégoire tegen Franse media dat "Akrout begrepen heeft dat het onder de huidige omstandigheden niet ideaal is zelf naar de prijsuitreiking te gaan".

Burgemeester Anne Hidalgo liet weten "om persoonlijke redenen" verhinderd te zijn voor de uitreiking. Zij heeft zich eerder opgeworpen als presidentskandidaat voor de Socialistische Partij. De gemeente Parijs heeft een onderzoek gelast naar de socialemediaberichten.

© ANP 2021
frankrijk
emmanuel macron
anne hidalgo
makram akrout
tunesië
élysée
baguette
brood
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?