Algerije sluit luchtruim voor Franse militaire vliegtuigen

buitenland
0
3 okt 14:30
Algerije heeft volgens Franse media zondag het luchtruim gesloten voor Franse militaire vliegtuigen.

Frankrijk gebruikt het Algerijnse luchtruim als onderdeel van Operatie Barkhane.

De Franse legerleiding vernam zondagochtend dat Algerije de toestemmingsverzoeken voor militaire vluchten niet goedkeurde en dat twee vluchten moesten worden uitgesteld, meldde Le Figaro op basis van Franse en Algerijnse bronnen.

Frankrijk gebruikte het luchtruim van Algerije als onderdeel van Operatie Barkhane, een lopende militaire operatie die in 2014 in de regio begon. Franse legerwoordvoerder Pascal Ianni zei dat de beslissing geen invloed zal hebben op Franse militaire operaties en dat ze zich geen zorgen maakten.

Het sluiten van het luchtruim lijkt een reactie op verklaringen van het Franse staatshoofd Emmanuel Macron. President Macron beweerde dat de officiële geschiedenis in Algerije volledig zou zijn herschreven. Ook vroeg hij zich af of er wel een Algerijnse natie bestond vóór de Franse kolonisatie.

De Franse president zei "gefascineerd" te zijn door het vermogen van het Algerijnse volk om te vergeten welke dominante rol Turkije heeft gespeeld in de geschiedenis van Algerije. "En om dan te zeggen dat wij [Frankrijk] de enige kolonisten zijn, is het geweldig. Algerijnen geloven erin", grapte de Franse president.

De Algerijnse regering had zaterdag al een verklaring afgegeven waarin de opmerkingen van Macron werden veroordeeld. Ook werd de Algerijnse ambassadeur in Parijs teruggeroepen voor overleg.

De betrekkingen tussen Parijs en Algiers waren al gespannen. Afgelopen woensdag werd de Franse ambassadeur in Algiers François Gouyette ontboden bij het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken om op de hoogte te worden gesteld van "een formeel regeringsprotest" na het besluit van Parijs om de visa voor Maghrebijnen die naar Frankrijk willen reizen te halveren.  

© MAROKKO.NL 2021
frankrijkj
algerije
luchtruim
militair
operatie berkhane
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi