Marokkanen roepen wederom op tot boycot van Franse producten

marokko
5
5 okt '21
In Marokko is opgeroepen tot een boycot van Franse producten naar aanleiding van het besluit van Frankrijk om de visumafgifte voor Marokkanen te verminderen.

Onder de hashtag #BoycottFrenchProducts wordt op Facebook opgeroepen om Franse producten te boycotten als reactie op het omstreden Franse besluit om het aantal visa dat wordt verleend aan burgers uit Marokko, Algerije en Tunesië drastisch te verminderen. De Algerijnse regering besloot daarop de Franse ambassadeur in Algiers op het matje te roepen.

De Franse regering rechtvaardige de stap door te verwijzen naar de vermeende weigering van de drie Noord-Afrikaanse landen om samen te werken met de Franse autoriteiten bij de repatriëring van hun burgers als deze een uitzettingsbevel (OQTF) hebben ontvangen.

Uit cijfers van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat Franse rechtbanken in de eerste zes maanden van dit jaar 3.301 visumaanvragen van Marokkanen hebben afgewezen.

Wegens het niet verkrijgen van reispassen uit Marokko werden slechts 80 personen van het Franse grondgebied verdreven.

De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Bourita veroordeelde vorige week de stap als "ongerechtvaardigd", en zei dat zijn land zorgvuldig omging met migrantenkwesties om een ​​evenwicht te vinden tussen het toestaan ​​van bewegingsvrijheid en het terugdringen van illegale migratie.

Boycot
Het is niet de eerste keer dat Marokkanen oproepen om Franse producten te boycotten. Vorig jaar werd de hashtag #BoycottFrenchProducts massaal gedeeld op verschillende sociale netwerken als reactie op de anti-islam-campagne van de Franse regering.

Na de moord op de Franse leraar Samuel Paty in oktober 2020 leidde het polariserende taalgebruik van onder meer president Emannuel Macron en binnenlandminister Gérald Darmanin tot veel kritiek vanuit moslimlanden. Veel Arabische landen sloten zich aan bij de boycot die vooral na de oproep door de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan veel bijval kreeg.

Aanvankelijk zei de Franse handelsminister Franck Riester dat zijn land "niet bang is voor een boycotcampagne", maar nadat de campagne sterker werd en zich uitbreidde naar andere moslimlanden nuanceerde de Franse president Emmanuel Macron het standpunt van zijn regering over de karikaturen van de profeet (vzmh). Ook riep hij moslimlanden op de boycot te staken.

Volgens UN Comtrade, de internationale handelsdatabase van de Verenigde Naties, werd in 2019 voor € 4,6 miljard vanuit Frankrijk naar Marokko geëxporteerd.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
frankrijk
boycot
visum
visa
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?