De Mistura officieel benoemd tot nieuwe VN-gezant voor de Sahara

marokko
1
6 okt 20:29
De Italiaans-Zweedse diplomaat Staffan De Mistura is officieel benoemd tot de nieuwe VN-gezant voor de Sahara.

De benoeming van De Mistura komt meer dan twee jaar na het vertrek van de vorige persoonlijke gezant, de Duitser Horst Köhler, die in 2019 om "gezondheidsredenen" zijn functie moest neerleggen.

Marokko werd eerder al geraadpleegd over de benoeming van De Mistura en gaf in september goedkeuring aan de secretaris-generaal van de VN Antonio Guterres.

"De goedkeuring van Marokko komt voort uit het vertrouwen in de inspanningen van Guterres om tot een realistische, duurzame en consensuele politieke oplossing te komen voor het geschil over de regio", zei de Marokkaanse VN-ambassadeur Omar Hilale destijds.

De benoeming moest echter ook nog door de Polisario worden aanvaard alvorens zijn positie aan de VN Veiligheidsraad kon worden voorgelegd.

Algerije
Köhler nam in mei 2019 ontslag nadat hij er niet in slaagde de onverenigbare standpunten van Marokko en de Separatisten over de Sahara te verschuiven.

Na de onsuccesvolle pogingen liet Rabat weten dat het niet van plan was terug te keren naar de onderhandelingstafel als Algiers niet aan zou schuiven.

Buurland Algerije bewapent, financiert en traint de separatistische Sahrawi-beweging en wordt door Rabat gezien als belanghebbende in het Sahara-conflict.

Doorgewinterde VN-veteraan
Staffan De Mistura, een voormalig lid van de Italiaanse regering, heeft meer dan dertig jaar ervaring bij de VN. Hij bekleedde onder meer de functies van voormalig plaatsvervangend secretaris-generaal en speciaal gezant van de Verenigde Naties voor Syrië, voormalig speciaal vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties in Afghanistan, Irak en Libanon, voormalig persoonlijk vertegenwoordiger van de secretaris-generaal voor Zuid-Libanon en voormalig Directeur van het Informatiecentrum van de Verenigde Naties in Rome.

De Mistura is een polyglot en spreekt Zweeds, Italiaans, Engels, Frans, Duits, Spaans en Arabisch. De Italiaanse-Zweed, die ook de Italiaanse titel van markies draagt, heeft gewerkt in conflictengebieden, waaronder Somalië, het Midden-Oosten, de Balkan, Nepal en Afghanistan.

"Onder moeilijke omstandigheden moedigde hij de politieke dialoog aan, leidde hij inspanningen voor wederopbouw, ontwikkeling en humanitaire hulp, en nam hij deel aan het toezicht op de verkiezingen", aldus de VN over De Mistura.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
sahara
verenigde naties
staffan de mistura
gazant
antonio guterres
horst köhler
polisario
algerije
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi