Kabinet zint op ingreep om torenhoge energierekening te voorkomen

algemeen
20
7 okt '21
Om te voorkomen dat de energierekening van veel huishoudens vanaf 1 januari gigantisch omhoogschiet, wil het kabinet "doen wat nodig is".

Dat zegt demissionair minister Wopke Hoekstra van Financiën. Hij denkt dat het kabinet "een ingreep zal moeten doen", zeker als de gasprijzen blijven stijgen.

De komende weken moet meer duidelijk worden over waar het kabinet precies mee komt, zei hij tijdens het financiële debat over de Rijksbegroting voor 2022. Volgende week wil het kabinet al in kaart brengen wat de stijgende gasprijzen betekenen voor huishoudens.

Energieleveranciers hebben twee keer per jaar de kans om hun variabele prijzen aan te passen: op 1 juli en 1 januari. Omdat de gasprijzen de laatste weken enorm oplopen, vrezen Kamerleden dat de kosten voor veel huishoudens ook explosief zullen stijgen vanaf 1 januari.

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer wil dat Hoekstra belooft minstens de helft van die prijsstijging voor huishoudens op te vangen, en daarbij vooral te kijken naar de laagste inkomens. Maar de minister wil zich daar niet op vastleggen. Hij wil eerst weten hoe structureel de recente prijsstijgingen op de wereldmarkt zijn.

"Is het een korte piek, dan heb je echt een andere discussie." Hoekstra benadrukt daarnaast dat ook gezinnen met een modaal inkomen "al gauw in de problemen komen als de vaste lasten met een paar tientjes stijgen".

Extra ingelast overleg
Volgens Hoekstra is het nog niet zo simpel "om een echt goed doordachte oplossing te vinden". Hij gaat hierover in gesprek met minister Stef Blok (Economische Zaken) en staatssecretaris Dilan Yesilgöz (Klimaat).

Hoekstra wil kijken "in hoeverre voorraden een oplossing zijn" en of het kabinet "een snellere stap op het gebied van isolatie" moet zetten. Duidelijk is wel dat het kabinet ergens in de komende weken een besluit wil nemen, in overleg met de Tweede Kamer.

De minister van Financiën sorteert alvast voor op "reparatiewerk". Dinsdag komen de meest betrokken bewindspersonen bij elkaar voor een extra ingelast overleg, bevestigen bronnen na een bericht van het AD. Volgende week donderdag debatteert de Kamer over de energierekening.

Tijdens het politieke debat na Prinsjesdag (Algemene Financiële Beschouwingen) kwamen de vier coalitiepartijen al tot een akkoord om de energielasten van huishoudens en mkb'ers te verlichten met 500 miljoen euro. Maar dat is waarschijnlijk lang niet genoeg om de prijsstijgingen op te vangen die er nu aan zitten te komen.

© ANP 2021
tweede kamer
energierekening
gasprijzen
energieprijzen
henk nijboer
stef blok
dilan yeşilgöz-zegerius
wopke hoekstra
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?