Brussel noemt politiegeweld tegen migrant bij EU-grenzen onaanvaardbaar

buitenland
2
7 okt 13:11
De Europese Commissie is "zeer bezorgd" over nieuwe beschuldigingen over illegale zogenoemde pushbacks in onder meer Griekenland en Kroatië.

Dit soms met geweld terugsturen van migranten aan de buitengrenzen van de Europese Unie is "onaanvaardbaar en druist in tegen het eerbiedigen van de mensenrechten", zegt een woordvoerder van de Europese Commissie.

Het dagelijks EU-bestuur roept de lidstaten op de aantijgingen te onderzoeken en waar nodig actie te ondernemen. Internationale media waaronder het Nederlandse Pointer en Lighthouse Reports berichten over de onmenselijke pushbacks op basis van onder meer videobeelden en verklaringen van getuigen.

Zo zouden gemaskerde politiemensen vluchtelingen in Kroatië in busjes naar de grens rijden. Daar worden ook minderjarige migranten met knuppels geslagen en naar Bosnië en Herzegovina gejaagd. Ze moeten hun kleding, geld en telefoons vaak afstaan, melden de onderzoeksjournalisten.

Volgens meerdere Nederlandse Europarlementariërs komen er al geruime tijd berichten over pushbacks binnen, maar "wordt het nog steeds ontkend", aldus Tineke Strik (GroenLinks).

Eerder kwam ook de Europese grens- en kustwacht Frontex, die assisteert aan de buitengrenzen, in opspraak omdat de Europese kustwachters niet zouden hebben ingegrepen bij pushbacks op de Middellandse Zee.

© ANP 2021
politiegeweld
europees parlement
tineke strik
europa
middellandse zee
kroatië
immigratie
mensenrechten
bosnië en herzegovina
griekenland
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi