Macron houdt Frans-Afrikaanse top zonder collega's uit Afrika

marokko
10
8 okt '21
De Franse president Emmanuel Macron is vrijdag in Montpellier gastheer op een Frans-Afrikaanse 'topconferentie' waarvoor hij geen enkel Afrikaans staatshoofd heeft uitgenodigd.

Hij noemt het daarom "een nieuwe ongebruikelijke Afrikaans-Franse top". Het is volgens de regering wel "een internationale ontmoeting van formaat".

De bijeenkomst wordt gehouden in de Sud de France Arena, vlak buiten de stad en uitgenodigd zijn jonge Afrikaanse ondernemers, activisten, politici, sporters, artiesten. academici en kunstenaars.

Franse presidenten hebben sinds 1973 bijna dertig topconferenties gehouden met hun ambtgenoten uit de voormalige Franse gebieden. Het is nu de eerste keer dat die er niet bij zijn.

De topconferenties werden vaak bijgewoond door leiders die decennia aan de macht zijn gebleven of die kort na of kort voor een staatsgreep hun opwachting maakten. Macron wil in Montpellier volgens de site van het ministerie van Buitenlandse Zaken "de hele relatie (met Afrika) opnieuw uitvinden".

Macron probeert met de nieuwe aanpak te doen lijken dat hij anders is dan zijn voorgangers, die verschenen regelmatig op pijnlijke foto's met omstreden dictators. Een bijkomend voordeel is ook dat een aantal nare kwesties niet aan bod hoeft te komen.

Macron ontving in december vorig jaar veel kritiek na de ontvangst van de Egyptische president Abdel Fattah al-Sissi. Al-Sissi was in Parijs om de voorzetting van de wapendeal met Frankrijk te beklinken. Macron negeerde de zwaar bekritiseerde mensenrechtensituatie in Egypte en zei te geloven in de "soevereiniteit van landen". Ook zou het opleggen van voorwaarden slechts de "dialoog verstoren en de strijd tegen terrorisme ondermijnen". 

Daarnaast heeft Parijs het momenteel aan de stok met meerdere Afrikaanse landen, inclusief Algerije en Mali, en in Guinee is er net een staatsgreep gepleegd. In Marokko wordt al dagenlang opgeroepen tot een boycot van Franse producten als reactie op het Franse voornemen om minder visums te verstrekken aan burgers uit Maghreb-landen.

Algerije heeft de Ambassadeur in Parijs teruggeroepen en het luchtruim gesloten voor Franse militaire vliegtuigen nadat Macron denigrerende opmerkingen maakte over Algerije en de Franse kolonisatie van het Noord-Afrikaanse land.

© ANP 2021
frankrijk
parijs
algerije
marokko
mali
guinee
afrika
montpellier
emmanuel macron
minusma
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?