Terreuroefening op station Eindhoven

algemeen
0
2 mrt '07
De politie, NS, gemeente Eindhoven en Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding hebben vrijdag op het station van Eindhoven voor het eerst geoefend met de maatregelen die horen bij een matige terreurdreiging.

Zeven van de acht acteurs die als 'terrorist' waren ingezet, werden uit het publiek gepikt. Voor de reiziger ging de oefening vrijwel ongemerkt voorbij.

Op het station wezen alleen de aanwezigheid van extra beveiligers en politieagenten, verzegelde prullenbakken en mededelingen op de borden op de oefening. Reizigers werd gevraagd of zij zich konden identificeren. Onrust heeft de terreuroefening niet veroorzaakt.

Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Tjibbe Joustra keek na afloop tevreden terug. De lat lag volgens hem hoog en de deelnemers zijn volgens hem goed voorbereid op een eventuele echte verhoogde dreiging in de toekomst.

De Nederlandse Spoorwegen kregen tot nu toe slechts één keer met een lichte terreurdreiging te maken, in september 2005. De acteurs waren alleen herkenbaar op basis van afwijkend gedrag. De 'vangst' was volgens Joustra goed. „Maatregelen afspreken is toch anders dan ze uitvoeren.”

Zoals wel vaker met oefeningen kon het met de onderlinge communicatie nog beter. Joustra noemde het uitlezen van de camerabeelden als voorbeeld. „Maar als alles vlekkeloos verloopt, is de oefening natuurlijk te eenvoudig.”

© MAROKKO.NL 2007
politie
eindhoven
terreurdreigin
nctb

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi