Guterres aan VN-Veiligheidsraad: Marokko's besluit over El Guerguerate is onomkeerbaar

marokko
1
11 okt 17:04
De maatregelen van Marokko in de Zuid-Marokkaanse grensstreek El Guerguerate zijn "onomkeerbaar".

Dat meldt de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, aan de VN Veiligheidsraad in zijn rapport.

De Koninklijke Strijdkrachten (FAR) van Marokko hebben in november 2020 een militaire operatie uitgevoerd in de grensstreek. De inzet van FAR was nodig om gewapende Polisario-rebellen te verdrijven die sinds september 2020 de grensovergang El Guerguerate blokkeerden.

Het kleine dorpje bevindt zich in het uiterste zuidwesten van de Marokkaanse Sahara, 11 km van de grens met Mauritanië, en dient als bufferzone tussen de twee landen. De operatie resulteerde in de terugtrekking van de gewapende rebellen. Het wegverkeer in de Marokkaans-Mauritaanse grensstreek werd de dag daarna weer hervat.

In het zes-talige verslag verwees Guterres naar een tweetal koninklijke brieven waarin het doel en het onomkeerbare karakter van de FAR-operatie werden benadrukt. De Marokkaanse koning had in november 2020 de VN-missie MINURSO gewaarschuwd en aangespoord om de "inspanningen te verdubbelen" om zodoende een einde te maken aan de "destabiliserende provocerende acties van de Polisario".

Guterres benadrukte in zijn rapport dat er geen slachtoffers zijn gemeld aan MINURSO tijdens de interventie van het Marokkaanse leger. Details over het "vreedzame karakter" van de militaire interventie werden in november 2020 ook al in een tweetal brieven aan de Veiligheidsraad bevestigd door de VN-ambassadeur voor Marokko, Omar Hilale.

Het militaire ingrijpen was destijds aanleiding voor het Polisario-Front om de oorlog te verklaren aan Marokko. Volgens een woordvoerder van het zelfbenoemde Sahrawi Republiek (SADR) had Marokko doelbewust het staakt-het-vuren geschonden.

Laatste redmiddel
De Sahara, een groot gebied in het zuiden van Marokko, werd tot 1975 bezet door Spanje en is al meer dan vier decennia het onderwerp van geschillen tussen Marokko en het door Algerije gesteunde Polisario-front.

De VN heeft Polisaro meermaals opgeroepen de Marokkaans-Mauritaanse grensovergang met rust te laten en het personen-, en goederenverkeer niet te hinderen. De oproepen resulteerden echter in nieuwe provocaties vanuit Polisario.

Guterres heeft in oktober 2020 meer dan 50 schendingen door het Polisario Front opgesomd in zijn jaarverslag over de Marokkaanse Sahara. Het betreft 13 algemene schendingen en 40 schendingen van de bewegingsvrijheid.

Begin november 2020 dreigden de Polisario-separatisten Marokko met een gewapende strijd nadat koning Mohammed VI de provocaties van Polisario had veroordeeld en het leger had geïnstrueerd naar de grensstreek te trekken.

Het Marokkaanse Ministerie van Buitenlandse Zaken zei "geen andere keuze" te hebben dan de inzet van het leger. "Deze operatie heeft geen agressieve bedoelingen en is gebaseerd op het vermijden van elk contact met burgers en het niet gebruiken van wapens, behalve in het geval van legitieme verdediging".

© MAROKKO.NL 2021
marokko
el guerguerate
verenigde naties
antonio guterres
sahara
veiligheidsraad
polisario
far
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi