Vulkaanuitbarsting La Palma noopt tot nieuwe evacuaties

buitenland
0
12 okt 16:37
Een aanhoudende vulkaanuitbarsting op het Canarische eiland La Palma heeft nieuwe evacuaties nodig gemaakt.

Tussen de zeven- en achthonderd bewoners kregen het bevel huis en haard te verlaten door een nieuwe stroom lava die geleidelijk richting zee oprukt.

Sinds het begin van de uitbraak van de vulkaan ruim drie weken geleden moesten in totaal al zo'n 6700 mensen weg uit hun huizen, bijna 8 procent van de totale bevolking.

Inmiddels zijn ongeveer 1200 woningen en andere gebouwen verwoest door de alles vernietigende, gloeiend hete lavastroom. Het dorp Todoque is vrijwel compleet verdwenen. Omdat de autoriteiten gebieden op tijd lieten ontruimen, vielen er geen slachtoffers.

De nieuwe evacués kregen de tijd documenten, persoonlijke spullen, huisdieren en andere zaken van waarde mee te nemen. Maandag moesten nog ruim 3000 bewoners binnenblijven omdat de lava een cementfabriek had bereikt. Gevreesd werd voor gevaarlijke gifdampen. De fabriek is inmiddels opgeslokt door de lavastroom.

De uitbarsting die op 19 september begon, heeft inmiddels bijna 6 vierkante kilometer verwoest. Veel bewoners die moesten vluchten, kunnen nooit meer terugkeren. Hun huizen zijn weg en wederopbouw is nog tientallen jaren niet mogelijk.

© ANP 2021
spanje
canarische eilanden
la palma
vulkaanuitbarsting
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi