Verenigde Naties gaan humanitaire hulp Afghanistan coördineren

buitenland
0
12 okt 18:41
De G20-landen hebben de Verenigde Naties opdracht gegeven de humanitaire hulp aan Afghanistan te coördineren.

Bovendien zijn alle belangrijkste industrielanden het erover eens dat de Afghaanse machthebbers, de radicale Taliban de mensenrechten en vooral de vrouwenrechten moeten erkennen.

Het land mag ook geen toevluchtsoord voor terroristen worden. "We moeten niet op het punt komen van twintig jaar geleden", benadrukte de Italiaanse premier Mario Draghi na een speciale top van de G20 over de toekomst van Afghanistan.

De huidige G20-voorzitter uitte zijn tevredenheid dat er voor het eerst een gemeenschappelijke lijn bestaat bij de belangrijkste politieke besluitvormers ter wereld over de kwestie.

Gevraagd naar de erkenning van de Taliban-regering, zei Draghi dat daar niet over was gesproken en dat het tijdstip nog ver weg is. "De Taliban worden beoordeeld op wat ze doen en niet op wat ze zeggen." Na de herovering van het land beweerden de radicale islamisten dat ze gematigder zouden optreden dan vóór 2001 en dat ze vrouwen ook veel meer rechten zouden geven. Maar daar zijn twijfels over.

Het nieuwe bewind heeft dringend behoefte aan hulp. De economie ligt plat en de Taliban hebben ook te maken met internationale sancties. Veel landen vrezen een enorme stroom Afghaanse vluchtelingen.

© ANP 2021
afghanistan
italië
mario draghi
taliban
daesh
noodhulp
verenigde naties
vluchtelingen
mensenrechten
terrorisme
g20
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi