Guterres: Algerije verantwoordelijk voor dood van 2 Sahrawi's in Tindouf-kampen

buitenland
0
13 okt 12:51
Het Algerijnse leger is verantwoordelijk voor de dood van twee Sahrawi's in de Tindouf-kampen in oktober 2020.

Dat meldt VN-secretaris-generaal Antonio Guterres in zijn rapport over de Marokkaanse Sahara aan de VN-Veiligheidsraad.

Guterres verwees in zijn rapport naar het onderzoeksrapport van VN-deskundigen over het incident dat zich voordeed in een ondergrondse mijn ten zuiden van Aouina, Belgraa, zo'n 200 km van de Tindouf-kampen. 

Twee mijnwerkers werden levend verbrand door Algerijnse veiligheidstroepen. Algerije heeft nooit een onderzoek ingesteld naar de omstandigheden van de dood van de twee goudzoekers, ook zijn de verantwoordelijken nooit berispt.

In hun rapport benadrukten de VN-experts dat het voorval deel uitmaakt van een bredere trend van systematische schendingen begaan door de Algerijnse veiligheidstroepen tegen de bevolking die in de Tindouf-kampen wordt vastgehouden. De mensonterende praktijken zijn verergerd na de uitbraak van het coronavirus.

De mensenrechtenexperts voegden eraan toe dat de families van de slachtoffers deze schendingen niet durven te melden aan de Algerijnse autoriteiten uit angst voor repressie. Bewoners van de Tindouf-kampen lopen het risico te worden misbruikt door Algerijnse veiligheidstroepen zonder dat de mogelijkheid bestaat om gerechtelijke vervolging in te stellen en herhaling van deze schendingen te voorkomen.

© MAROKKO.NL 2021
algerije
verenigde naties
antonio guterres
sahara
tindouf
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi