Frankrijk herdenkt moord op leraar die Mohammed-cartoons toonde

buitenland
0
16 okt 13:41
In Frankrijk is stilgestaan bij de moord op leraar Samuel Paty, die een jaar geleden is onthoofd door een extremist.

Premier Jean Castex onthulde in het bijzijn van nabestaanden een gedenkplaat voor Paty bij het ministerie van Onderwijs.

De 47-jarige docent werd omgebracht nadat hij spotprenten had laten zien van de profeet Mohammed tijdens een les over de vrijheid van meningsuiting. Die les leidde tot verontwaardiging op sociale media, waar ook veel onjuiste verhalen circuleerden over wat precies was gebeurd.

Op de door Castex onthulde gedenkplaat staat dat Paty is gedood omdat hij de "waarden van de Republiek verdedigde, waaronder de vrijheid van meningsuiting". Zijn moordenaar, een 18-jarige Tsjetsjeen, wilde wraak nemen voor het tonen van de spotprenten.

Voorzichtig
De moord leidde in Frankrijk tot geschokte reacties en leverde Paty ook een heldenstatus op. Er zijn meerdere scholen naar hem vernoemd en daar komt zaterdag nog een plein bij in de buurt van de Universiteit van Parijs. Nabestaanden hebben ook nog een gesprek met president Emmanuel Macron.

Ondanks de massale steunbetuigingen voor de gedode docent, erkennen andere leraren dat ze voorzichtiger zijn geworden na de moord. Zo zei een collega van Paty tegen de krant Libération dat ze tegenwoordig goed nadenkt over alles wat ze voor de klas zegt.

De docente, die uit veiligheidsoverwegingen anoniem bleef, zei bang te zijn dat scholieren haar woorden verkeerd uitleggen en dat er volgens buiten de school commotie over ontstaat. "Zoals met Samuel gebeurde."

© ANP 2021
frankrijk
jean castex
onderwijs
spotprent
tsjetsjenië
parijs
emmanuel macron
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi