Oxfam Novib: rijke landen leveren veel minder vaccins dan beloofd

buitenland
0
21 okt 8:13
Rijke landen en farmaceuten leveren volgens Oxfam Novib veel minder coronavaccins aan armere landen dan was beloofd.

Tot nu toe zou ongeveer 14 procent van de toegezegde doses zijn geleverd.

Volgens de Nederlandse organisatie voor ontwikkelingssamenwerking, die is aangesloten bij de internationale People’s Vaccine Alliance, wordt het tijd dat rijke landen, waaronder Nederland, hun beloftes nakomen.

"Ontwikkelingslanden moeten het doen met een eindeloze stroom aan ontoereikende gebaren en gebroken beloften, afkomstig van rijke landen en farmaceutische bedrijven", aldus Oxfam Novib in een rapport. "Van de 1,8 miljard beloofde vaccins zijn slechts 261 miljoen vaccins geleverd."

Nederland zou 27 miljoen doses leveren aan het inentingsprogramma van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) Covax, maar heeft er volgens de organisatie 500.000 geleverd. Duitsland maakte dinsdag bekend dat het nog maar 17 procent had gedoneerd en dat dat grotendeels komt door vertragingen bij de farmaceuten.

12 procent
De grote farmaceuten hebben volgens Oxfam Novib 12 procent van de beloofde doses geleverd. Volgens de cijfers van People's Vaccine Alliance heeft AstraZeneca de meeste vaccins geleverd: 104 miljoen van de beloofde 720 miljoen doses.

Pfizer/BioNTech heeft 16 miljoen van de 40 miljoen toegezegde vaccins geleverd. Daar staat tegenover dat Johnson & Johnson (200 miljoen) en Moderna (30 miljoen) volgens het rapport nog niets rechtstreeks hebben geleverd aan Covax.

Een oplossing is naar de mening van Oxfam Novib het tijdelijk vrijgeven van de patenten op de vaccins, zodat de middelen overal voor een lage prijs kunnen worden gemaakt. "Want we zijn pas veilig voor corona als iedereen in de wereld veilig is."

© ANP 2021
farmaceutische industrie
nederland
wereldgezondheidsorganisatie
covax
duitsland
astrazeneca
pfizer
biontech
johnson & johnson
moderna
octrooi
ontwikkelingssamenwerking
vaccine
oxfam novib
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi