Oliestaat Saoedi-Arabië wil in 2060 klimaatneutraal zijn

economie
1
23 okt 10:25
Saoedi-Arabië is in 2060 CO2-neutraal. De grootste olie-exporteur ter wereld deed de toezegging tijdens de opening van een klimaatconferentie in hoofdstad Riyadh.

Om dat te bereiken wil het land onder meer hernieuwbare energie gaan opwekken en bomen planten. De doelstelling geldt nadrukkelijk alleen voor uitstoot van broeikasgassen binnen de eigen landsgrenzen.

De uitstoot die het gebruik van Saoedische olie in andere landen met zich meebrengt hoeft het land volgens regels van de Verenigde Naties niet mee te tellen. Daarom hoeft Saoedi-Arabië, dat voor zijn inkomsten sterk afhankelijk is van de inkomsten van olie, de productie van de fossiele brandstof niet terug te brengen.

Een project om de olieproductie verder op te voeren kan daarom gewoon doorgaan ondanks de klimaatplannen. Saoedi-Arabië stelt dat de wereld nog tientallen jaren olie nodig zal hebben.

Het doel om in 2060 CO2-neutraal te zijn is volgens kenners dan ook vooral een geste aan de olieslurpende Westerse wereld. Die verwacht dat Saoedi-Arabië bij onderhandelingen over klimaatakkoorden zal blijven proberen zaken als de afbouw van investeringen in fossiele brandstoffen te frustreren.

Toch is er ook bij olieproducerende landen al een tijdje een kentering zichtbaar. De Verenigde Arabische Emiraten kondigden eerder deze maand aan de CO2-uitstoot per 2050 te willen neutraliseren. Rusland maakte net als Saoedi-Arabië bekend dat in 2060 te willen doen.

© ANP 2021
saoedi-arabië
emiraten
vae
energieneutraal
uitstoot
klimaat
rusland
riyad
energie
verenigde naties
fossiele brandstof
cop26
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi