Turkije gaat Nederlandse en andere ambassadeurs uitwijzen

algemeen
33
23 okt 16:13
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil dat de ambassadeurs die in een verklaring Turkije opriepen om zakenman en filantroop Osman Kavala vrij te laten tot ongewenste personen worden verklaard.

Erdogan gaf de minister van Buitenlandse Zaken opdracht zo snel mogelijk deze tien ambassadeurs tot persona non grata te verklaren.

Het is de eerste stap naar uitwijzing. Behalve om de Nederlandse ambassadeur gaat het om de vertegenwoordigers van onder meer de Verenigde Staten, Frankrijk en Duitsland.

Kavala zit inmiddels vier jaar in de gevangenis. Vorig jaar werd hij, na een eis van levenslang, vrijgesproken van het financieren van protesten in Istanbul in 2013. Er volgde direct een aanklacht voor betrokkenheid bij de verijdelde coup in 2016.

Onacceptabel
Turkije had afgelopen dagen al gedreigd de Nederlandse ambassadeur en de negen anderen uit te wijzen in de hoogopgelopen rel over de gevangen Turkse activist. Erdogan zei toen "dat we het ons niet kunnen veroorloven" deze ambassadeurs in Turkije te hebben.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken had de verklaring over Kavala meteen "onacceptabel" genoemd. De ambassadeurs werden op het matje geroepen.

© ANP 2021
turkije
istanbul
osman kavala
recep tayyip erdoğan
persona non
uitwijzing
ambassadeur
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi