Marokko en Algerije verhogen militaire uitgaven in 2022

marokko
12
25 okt 18:11
Uit begrotingsvoorstellen van Marokko en Algerije blijkt dat de twee landen plannen hebben om respectievelijk € 11 miljard en € 8,3 miljard toe te wijzen aan militaire uitgaven.

Marokko en Algerije wensen het militaire budget te verhogen met respectievelijk €435 miljoen en € 602 miljoen.

Marokko is op weg om de grootste militaire macht van Afrika te worden. Marokko bestelde in 2020 voor € 425,9 miljoen aan wapens bij Frankrijk en overtrof daarmee buurland Algerije (€ 41,1 miljoen).

Het land is druk in de weer met het moderniseren van het wapenarsenaal en heeft afgelopen jaren grote wapendeals afgesloten, waaronder de aanschaf van ultramoderne wapens en munitie, gevechtsvliegtuigen, helikopters en tanks. Het Noord-Afrikaanse land heeft concrete plannen voor de aanschaf van onderzeeërs, radarsystemen en marineschepen.

Naast de aanschaf van geavanceerde wapensystemen maken de inspanningen van Rabat, om de diplomatie te vergroten, het land tot een aantrekkelijke markt voor wapenbedrijven over de hele wereld.

Regionale instabiliteit, de toenemende spanning in de Sahel-regio en de constante dreiging van terroristische aanslagen zijn de belangrijkste factoren die Marokko, Algerije en Tunesië ertoe aanzetten hun militaire uitgaven in 2022 te verhogen.

Volgens de Stockholm International Peace Research Institution (SIPRI) stond Algerije tussen 2005 en 2014 bovenaan de lijst van wapenimporteurs in Afrika, op de voet gevolgd door Marokko.

In maart 2021 meldde SIPRI dat Algerije tussen 2011 en 2015 de wapeninvoer met 64 procent heeft verhoogd, terwijl de wapeninvoer in Marokko juist met 60 procent afnam.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
wapenwedloop
algerije
wapenverkoop
militair budget
defensie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi