Nederlanders finishen achter Belgische zonneauto in Marokko

marokko
0
25 okt 20:48
Drie Nederlandse studententeams zijn maandagavond succesvol gefinisht tijdens de eerste zonneautorace van de Solar Challenge in Marokko, achter de zonnewagen van de KU Leuven.

Na het Belgische team volgden de studententeams uit Enschede, Delft en Groningen.

Met racewagens die rijden op zonne-energie proberen de drie Nederlandse en vier andere teams nog tot en met vrijdag zo snel mogelijk 2500 kilometer af te leggen. Het was een pittige etappe met hectisch verkeer, onder meer omdat er kamelen op de weg stonden. "Ook de steile berghellingen met haarspeldbochten waren lastig", laat captain van het Delftse Vattenfall Solar Team Christiaan Wiers weten.

In de middag werd het bovendien spannend voor de zonnewagens omdat het bewolkt werd. "Niet per se iets wat je verwacht in Marokko", laat Mark van Eijk van het Twentse team weten, dat als tweede finishte. De auto's hadden wel genoeg energie om over de finish te komen.

De Nederlanders verwachten dinsdag de taaiste rit van de week te moeten rijden. "Dan hebben we ook de steilste stukken, waar zelfs een gewone auto nog moeite mee kan hebben", aldus Wiers.

De race die start en finisht in de West-Marokkaanse havenstad Agadir is het alternatief voor de World Solar Challenge in Australië, die wordt gezien als het wereldkampioenschap zonneracen. Door strenge Australische coronabeperkingen lukte het niet om die race te organiseren.

Iedere dag wordt een route van ongeveer vijfhonderd kilometer verreden over de openbare weg door gebergtes en door de woestijn. Het team dat over alle dagen genomen met zijn zonnewagen de snelste tussentijden heeft genoteerd, wint.

De finish is vrijdagmiddag.

© ANP 2021
marokko
delft
twente
brussel
zonnewagen
zonneautorace
groningen
zonne-energie
agadir
world solar challenge
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi