NCTV: honderden tieners hangen rechts-radicale ideologie aan

algemeen
31
26 okt 17:16
Zeker enkele honderden Nederlandse tieners zijn online actief in rechts-extremistische netwerken, waar geweld wordt verheerlijkt.

Dat stelt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid in het dinsdag verschenen Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland.

Het gaat om internationale netwerken, waar aanhangers geweld verheerlijken en rechtvaardigen dat bedoeld is "om versneld een rassenoorlog te ontketenen", aldus de NCTV. Dit zogeheten 'accelerationisme' is een ideologie die vooral via sociale media wordt verspreid.

Door een rassenoorlog te ontketenen willen aanhangers "chaos creëren in de samenleving waarin het huidige politieke bestel kan worden vervangen door een witte (nationaalsocialistische) etnostaat".

Internationaal gaat het om enkele duizenden aanhangers, onder wie "ten minste een paar honderd Nederlanders van tussen de 12 en 20 jaar", aldus de NCTV.

"Voor wat betreft de Nederlandse deelnemers kan worden geconstateerd dat zij relatief vaak lijken te kampen met psychosociale problematiek en een gebrekkig sociaal vangnet hebben."

© ANP 2021
nctv
extreemrechts
terrorisme
nationaalsocialisme
accelerationisme
rassenoorlog
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi