Frankrijk wil dit jaar nog 7 moskeeën en verenigingen sluiten

buitenland
10
27 okt '21
Frankrijk zal tegen het einde van dit jaar nog zeven moskeeën en Islamitische verenigingen sluiten die verdacht worden van het promoten van het "radicale islamisme".

Dat kondigde de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gerald Darmanin, dinsdag aan.

Darmanin verwelkomde ook het besluit om de moskee in Allonnes eerder deze week voor 6 maanden te sluiten omdat het gebedshuis jihadisme zou verheerlijken en de "radicale islam" zou verdedigen. Volgens de minister zijn de bankrekeningen van de beheerders van de moskee bevroren.

Darmanin merkte op dat 13 Islamitische verenigingen in het land zijn gesloten sinds president Emmanuel Macron aantrad. Ook zijn 92 van de 2500 moskeeën in het land gesloten als gevolg van inspecties en zijn sinds september 2020 de verblijfsvergunningen van 36.000 buitenlanders ingetrokken op verdenking van het "bedreigen van de openbare orde".

De Franse regering liet vorige maand weten het aantal visa dat wordt afgegeven aan Marokkaanse, Algerijnse en Tunesische burgers zal beperken om deze landen te dwingen de door Frankrijk gedeporteerde burgers terug te nemen.

Antiseparatisme-wet
In augustus keurde de hoogste autoriteit van Frankrijk de controversiële antiseparatisme-wet goed. De wet werd breed bekritiseerd omdat deze zich vooral richt op de Franse moslimgemeenschap, de grootste van Europa (3,35 miljoen).

Het wetsvoorstel werd in juli door de Nationale Assemblee (Tweede Kamer) aangenomen, ondanks enorme tegenstand van zowel rechtse als linkse wetgevers. De regering beweert dat de wet bedoeld is om het seculiere systeem van Frankrijk te versterken. Critici zijn echter van mening dat deze de godsdienstvrijheid beperkt en moslims marginaliseert.

De wet staat ambtenaren toe om moskeeën en verenigingen te dwarsbomen en om de financiën van aan moslims gelieerde verenigingen en NGO's te controleren.

Ook worden schoolkeuzes van moslims beperkt door thuisonderwijs afhankelijk te maken van officiële toestemming en is het patiënten verboden om hun arts om religieuze of andere redenen op basis van geslacht te kiezen.

© MAROKKO.NL 2021
frankrijk
moskee
gerald darmanin
separatisme
islam
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?