Marokko overweegt ingebruikname nieuw coronamedicijn Molnupiravir

marokko
1
1 nov '21
De zorgautoriteiten in Marokko overwegen om het middel Molnupiravir in te zetten om coronapatiënten te behandelen.

Het middel is ontwikkeld door farmaceuten Merck en Ridgeback die beweren dat de pil als geneesmiddel zou kunnen werken voor Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt.

Als mensen uit risicogroepen de pil na hun besmetting krijgen, halveert volgens de bedrijven de kans dat zij zo ziek worden dat ze in een ziekenhuis belanden of komen te overlijden.

Merck heeft het middel uitgetest op 775 mensen. Zij waren positief getest op het coronavirus, hadden milde klachten en behoorden tot een risicogroep, bijvoorbeeld door overgewicht of leeftijd.

De proefpersonen namen vijf dagen lang elke 12 uur een pil. De ene helft kreeg Molnupiravir, de andere helft een placebo, een nepmiddel om de uitkomsten te vergelijken. Van de mensen die Molnupiravir kregen, belandde ongeveer 7 procent in het ziekenhuis, in de controlegroep moest 14 procent worden opgenomen.

In die controlegroep overleden acht mensen aan een coronabesmetting, bij de ontvangers van de pil stierf niemand.

Toelating
Merck en Ridgeback werken nog aan toelating voor het middel op de Amerikaanse markt en hebben toestemming aangevraagd bij de Amerikaanse toezichthouders (FDA). Molnupiravir zou het eerste middel tegen Covid-19 zijn dat mensen kunnen slikken. Concurrenten Pfizer en Roche werken ook aan coronapillen.

De Marokkaanse geneesmiddelenautoriteit, dat opereert onder toezicht van het ministerie van Volksgezondheid, wacht nog op goedkeuring van de FDA, meldt dagblad Al-Ahdath Al-Maghribiya.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
coronavirus
medicijn
molnupiravir
griep
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?