Europarlementariër Cozzolino: Algerijns gasbesluit is 'bron van ernstige bezorgdheid'

marokko
1
3 nov '21
Het Algerijnse besluit om te stoppen met de levering van gas aan Europa via de Maghreb-Europese pijpleiding (EMPL) is "een bron van ernstige bezorgdheid".

Dat zei het Europarlementariër Andrea Cozzolino vandaag. Hij verklaarde dat de leveringsovereenkomst die door Algerije is opgezegd "niet alleen Marokko, maar ook de Europese Unie (EU) onmiddellijk aangaat".

Het besluit van Algerije om het contract voor de gaslevering aan Europa via het EMPL-traject niet te verlengen heeft gezorgd voor veel reacties van politieke functionarissen en leden van het Europees Parlement, die het besluit van Algiers zien als chantage van Europa.

Het gebruiken van gasvoorraden als politiek pressiemiddel is volgens hem "ongepast", vooral in de huidige fase die wordt gekenmerkt door "hoge druk op de energieprijzen en waarbij EU-burgers de rekening mogen betalen".

Hij riep de voorzitter van de Europese delegatie van het parlement voor de betrekkingen met Maghreb-landen (DMAG) op om de Algerijnse regering dringend te verzoeken het besluit en de hervatting van het dialoogproces te heroverwegen.

"Ik roep ook de Europese Dienst voor extern optreden (EDEO) en de Europese Commissie (EC) op om een ​​diplomatiek initiatief te lanceren om de Algerijnse autoriteiten aan te moedigen hun besluit te herzien", voegde Cozzolino eraan toe.
Europarlementariër Dominique Ricci zei dat Algerije Europa op een "bijzonder ongepast moment" raakt en merkte op dat de sluiting uiteindelijk gevolgen zal hebben voor het inkomen van Algerije.

EU-Buitenlandchef Joseph Borrell ontving schriftelijke vragen van onder meer Parlementslid Antonio Tajani (voormalige voorzitter van het Europees Parlement) en Parlementslid Massimiliano Salini over het eenzijdige besluit van Algiers die volgens de Europarlementariërs de "strategische belangen van Europa ondermijnen".

© MAROKKO.NL 2021
europese unie
andrea cozzolino
algerije
empl
gas
marokko
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi