Marokkaans-Algerijnse crisis: islamitische ulemaa roepen op tot beëindigen spanningen

marokko
46
9 nov '21
De Internationale Unie van Moslim Ulemaa (UIOM) veroordeelt de verslechtering van de diplomatieke betrekkingen tussen Marokko en Algerije.

In een persbericht zei het orgaan onder leiding van Ahmed Raissouni dat het "met grote bezorgdheid" de escalatie van de spanningen in de Marokkaans-Algerijnse betrekkingen volgt.

De relatie tussen de twee buurlanden is al jaren slecht maar werd in de laatste maanden geleid door lastercampagnes, grenssluitingen, de verbreking van diplomatieke betrekkingen, de verstoring van handel en economische belangen en een wapenwedloop die veel lijkt weg te hebben van een militaire voorbereiding.

UIOM vreest dat de spanning tussen Rabat en Algiers de volkeren van de twee buurlanden dreigt mee te slepen in het uitbreken van een militaire confrontatie waarvan "de omvang en de gevolgen onvoorstelbaar zijn". Ze wees op de repercussies op de "broederlijke volkeren en op de Arabische en islamitische umma" bij het uitbreken van een oorlog.

Het in Qatar gevestigde orgaan riep koning Mohammed VI en president Abdelmadjid Tebboune op om met spoed al het mogelijke te doen om de betrekkingen tussen de twee landen te herstellen. "De Algerijnse Republiek en het Koninkrijk Marokko en hun leiders hebben zichzelf bewezen in het oplossen van conflicten en het bevorderen van vrede en harmonie, op Afrikaans en Arabisch niveau.", herinnert UIOM.

Voor de Ulemaa is een "dialoog tussen wijzen" voldoende om alle problemen op te lossen en alle dilemma's te overwinnen, "vooral tussen degenen die verenigd zijn door één religie, een gemeenschappelijke geschiedenis en belangen.", aldus UIOM.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
algerije
ulema
diplomatie
uiom
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?