Nederland gaat vijf Syrië-gangers repatriëren

algemeen
3
9 nov '21
Nederland gaat vijf Syriëgangers en hun kinderen terughalen naar Nederland.

Dat schrijft demissionair minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer.

Het gaat om vijf uitreizigers over wie de rechtbank eerder bepaalde dat de overheid zich moet inspannen om hen terug te halen, zodat zij hun proces kunnen bijwonen. Gebeurt dat niet, dan worden de rechtszaken tegen hen mogelijk beëindigd.

Volgens Grapperhaus vindt het kabinet het belangrijk dat mensen die zich aansloten bij terreurbeweging Daesh hun straf niet ontlopen. "Terroristische daden en (internationale) misdrijven tasten mensenrechten, de democratie, de rechtsstaat en de internationale rechtsorde aan.", schrijft Grapperhaus.

"Zij versterken zo de terroristische organisaties die daar actief zijn, steunen en verhevigen de strijd en brengen ernstige schade toe aan mensen en de democratische waarden."

Daarnaast heeft de Kamer er eerder op aangedrongen bij de regering om alles op alles te zetten dat deze mensen hun straf niet ontlopen. "Gelet hierop zal het kabinet met de relevante (internationale) partijen verder spreken om te bezien wat de mogelijkheden zijn om de verdachten ter berechting naar Nederland over te brengen", aldus Grapperhaus.

© ANP 2021
syrië
terrorisme
mensenrechten
tweede kamer
ferd grapperhaus
daesh
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?