Koning Marokko: Sahara is niet onderhandelbaar

marokko
0
6 nov '21
Het Marokkaans karakter van de Sahara is een onbetwist feit en Rabat verwacht van partners en bevriende landen gedurfdere en duidelijkere standpunten.

Dat zei koning Mohammed VI zaterdagavond tijdens de Troonrede ter gelegenheid van de 46e verjaardag van de Groene Mars.

De Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara is volgens de koning een "onbetwiste realiteit" die gebaseerd is op "geschiedenis en legitimiteit, de sterke wil van de bevolking en brede internationale erkenning".

De koning sprak ook met lovende woorden over de inspanningen van het leger (FAR) die op 13 november 2020 het vrije verkeer van mensen en goederen verzekerden bij de grensovergang El Guerguerate, tussen Marokko en Mauritanië.

Hij herinnerde aan de "vreedzame en vastberaden actie" en benadrukte dat de inzet van het leger een einde maakte aan de provocaties en aanvallen van het separatistische Polisario-Front.

De koning sprak ook zijn waardering uit voor de toenemende internationale steun voor de Marokkaanse visie voor de Sahara-kwestie. Hij verwees onder meer naar de Amerikaanse erkenning van het Marokkaanse karakter van de Sahara.

De proclamatie van de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump is volgens de monarch "een natuurlijk resultaat van de aanhoudende steun van de vorige Amerikaanse regeringen" en hun "constructieve bijdrage" in het oplossen van de kwestie die al decennialang speelt.

Ook benoemde hij de opening van meer dan 24 consulaten in de Zuid-Marokkaanse steden Laayoune en Dakhla.

Groene Mars
De Groene Mars is een nationale feestdag in Marokko die jaarlijks op 6 november gehouden wordt. Sinds de mars van 1975 viert de stad Laayoune jaarlijks het 'Marokkaansschap' van de Westelijke Sahara.

De mars diende als protest tegen de Spaanse bezetting van de Westelijke Sahara onder het bewind van wijlen Koning Hassan II. Bovendien moest de mars bijdragen aan nationale eenheid en het gezag van de vorst versterken.

Na twee staatsgrepen van het leger in 1971 en 1972, waarbij getracht was de Koning om het leven te brengen, had Koning Hassan II de sterke behoefte zijn gezag te herstellen.

De Groene Mars slaagde, nog geen maand later vertrok kolonisator Spanje uit het gebied.

© MAROKKO.NL 2021
marokko
troonrede
groene mars
mohammed vi
toespraak
sahara
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?