VN: afgebrande Algerijnse vrachtwagens bevonden zich in no-go-zone

marokko
0
6 nov '21
Onderzoekers van de VN-vredesmissie in de Sahara (MINURSO) hebben bevestigd dat de drie Algerijnse vrachtwagenchauffeurs zijn omgekomen in Bir Lahlou, een verboden gebied in de Sahara.

Dat meldt plaatsvervangend woordvoerder van de secretaris-generaal van de VN, Farhan Haq.

Voorafgaand aan de VN-verklaring beweerde de Algerijnse president dat de drie Algerijnse staatsburgers werden gedood in Mauritanië, een bewering die onmiddellijk werd ontkracht door het Mauritaanse leger.

Algiers beschuldigt Marokko er van de Algerijnse chauffeurs met een raketaanval te hebben gedood maar heeft geen sluitend bewijs geleverd om de beweringen te staven. Rabat ontkent en meldt dat de twee Algerijnse vrachtwagens een mijnenveld in de bufferzone kruisten.

Ook het Mauritaanse leger liet eerder weten dat er geen raketaanval heeft plaatsgevonden op hun grondgebied. Desondanks meldde Algerije dat de "moord niet ongestraft zal blijven". De VN opende een onderzoek.

"We kunnen nu bevestigen dat de locatie zich in het oostelijke deel van de Westelijke Sahara in de buurt van Bir Lahlou bevindt. De missie observeerde twee vrachtwagens met Algerijnse kentekenplaten die parallel aan elkaar geparkeerd stonden", aldus de woordvoerder.

Farhan voegde eraan toe dat beide vrachtwagens grote schade hebben opgelopen en verkoold waren. Het onderzoek van MINURSO is nog gaande om te bepalen waarom de Algerijnse vrachtwagenchauffeurs zich in de bufferzone bevonden.

"Ik heb geen verklaring waarom de vrachtwagens zijn waar ze zijn. Dit is een kwestie die wordt onderzocht, maar ik heb u zojuist gemeld dit dit de eerste resultaten zijn".

© MAROKKO.NL 2021
marokko
algerije
sahara
verenigde naties
minurso
vrachtwagen
bufferzone
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?